Ideja je bila v glavi že kar precej časa a nekako nikoli ni bilo dovolj volje ali pa časa za realizacijo. Oblikovanje spletnih strani mi je že od nekdaj bilo zelo zanimivo. Čeprav nimam prav posebnega “toucha” za te zadeve me lep design vedno znova fascinira. Spletno stran je narediti preprosto a hitro pride do blokade, ko govorimo v izgledu, realizaciji idej … V glavi imamo seveda vse lepo izrisano a prenesti to v vaš brskalnik je nekaj drugega. Na začetku sem mislil, da ko bom enkrat naredil spletno stran, bo ta enaka na veke vekov. Ideja je bila, da se zadeva korenito ne spreminja. Mogoče tu in tam kakšen nov plugin, to pa je vse. Nič zgubljanja časa z šminko. Ampak seveda se spodobi, da človek tu in tam vnese malce svežine. Pa gre zali spletno stran ali pa življenje nasploh. Tudi oblečen nebi želel hoditi po svetu celo življenje v istih oblačilih. Torej, blog je potreboval nova oblačila. Stara je mel skoraj dve leti! Upam, da vam je všeč. Meni vsekakor je. In ker sem vas že šokiral z novim izgledom je pošteno, da o njem tudi nekaj napišem.

Torej!

Mazej.NET v.1
Mazej.NET v.1

Spomnim se, ko sem izdeloval svoj prvi design za svoj blog. Skupaj sem ga pacal kar precej časa, vmes zamenjal kar precej idej. No na koncu je prišlo ven, kar je pač prišlo. Ni bil slab. Ker mi WordPress kot sam še ni bil jasen tako kot mi je sedaj, je bilo ogromno odvečne kode, grde kode, nesmiselnih zadev … Tudi vizualno je imel kar nekaj nepotrebnih elementov. Vedno kadar gledaš svojo staro kodo z nekaj novega znanja v betici, se smeješ svoji neumnosti. To izkušnjo sem imel v mislih, ko sem izdeloval novo temo. Vse kar je preveč, je odveč in preusmerja pozornost tja kamor ne želimo. “Keep it simple and clean.” Tega sem se nekako želel držati pri tem “layoutu.” Nobenih “fancy widgetov” … Zadeva naj bo pregledna. Tipografija preprosta, pregledna in klasična. V meniju sem uporabil posebne črke Sanford, ki menim, da v design pašejo kot ata na mamo. Najprej sem razmišljal v smeri super zadeve Google Fonts, ki nudi implementacijo nestandardnih črk v vašo spletno stran a je problem, ker zadeva deluje le v Google Chromu. Če bi razmišljali vsi kot jaz, ne bi bilo dileme, ker bi vsi imeli Chrome in bi ta postal standard :). Ampak tako pač ne gre, torej sem uporabil čudovito zadevo, ki se ji reče Cufon. Nudi implementacijo nestandardnih črk v vašo spletno stran s pomočjo javascripta. Čudovita zadeva. “In seveda sem pozabil narediti posnetek stare teme. Bedak! In sem samo za ta prispevek moral odpreti stare backupe in zadevo ponovno postaviti, da bi naredil posnetek. Lahko ga vidite na levi.”

Armaturna plošča
Armaturna plošča

Kar se tiče samega sistema sem zvest WordPressu saj je po mojem mnenju eden najboljših odprto kodnih produktov na sceni. WordPress že dolgo ne spada striktno v domeno bloganja. Nudi ogromno in z vsako različico preseneti z super novostmi. Sam ga uporabljam za izdelavo spletnih strani saj se jih, da super realizirati. Tudi vsaka stranka se hitro znajde z njim kot s svojim CMSjem. Je preprost za uporabo. Pregleden in ultra funkcionalen. Nudi ogromno razširitev preko vtičnikov. V bistvu obstaja plugin skoraj res za vse kar si lahko človek zamisli. Tudi za samo programiranje je WordPress prijazen in pregleden. Pisanje lastnih funkcij in modulov je relativno preprosto. Izdelava teme pa tudi. Presenetljivo je tudi kako majhno bazo podatkov ima zadaj, tako malo tabel. Torej, sigurno bom še naprej uporabljal WordPress. V bistvu alternativ niti ne poznam, če sem odkrit. Galerija še vedno teče na super pluginu NextGen Gallery, ki za WordPress resnično nima konkurence. Priporočam! Če želite galerijo v WordPressu je a must have. Aja, skoraj sem pozabil omeniti! Sedaj imam slovenski WordPress, tudi datumi so sedaj poslovenjeni. Je pa čuden občutek se znajti v nadzorni plošči, ko pa si navajen angleščine. Tudi prevodi so ponekod precej komični. Recimo Dashboard se v slovenščini imenuje Armaturna Plošča hehe. Zgleda, da Slovenci z prevodi blestimo povsod, ne samo v podnapisih za filme. Ampak vseeno vsa čast ljudem, ki so se spravili prevajati. Tako kot vsa čast vsakemu, ki se spravi narediti karkoli v dobro nam, fehtarjem zastonjskih stvari.

V nogi strani ste lahko ponovno opazili povezavo na Facebook. Jap, vrnil sem se. Bil sem kamenjan zaradi tega. Priklenjen na sramotilni steber, posut s perjem in polit s katranom. Giljotini sem se nekako uspel izogniti. Želim se tolažiti, da sem se vrnil zgolj zaradi Timeline-a (vsi pa vemo, da je več za tem hehe). Torej, moj Facebook is back. Trudim se biti čim manj odvisen.

Nekaj težav pa sem imel pri logotipu. Še vedno tuhtam, kako spacati skupaj nekaj smiselnega. Saj bo, počasi. Prejšnji logo mi je bil precej všeč. Če sem odkrit veliko bolj kot ta, ki ga lahko vidite sedaj. Želel bi uporabiti prejšnjega a nikakor nebi pasal v ta design. Naj bo ta sedaj začasni, dokler se ne spomnim kaj boljšega. No pa saj tako slab pa spet ni no. Več kot klikam, več napak najdem in zavedam se, da bo trajalo še kakšen teden, da bo zadeva delovala tako kot mora. Da bom lahko rekel to je to. Malce je še težav s komentiranjem. Če boste napisali komentar vas ne bo preusmerilo in vam javilo, da je bil komentar oddan. Zdelo se vam bo, da je vse skupaj zaštekalo. Ampak brez skrbi, komentiranje deluje, vaš komentar bo posredovan. V teh dneh rešim tudi to težavo, da bomo lahko čvekali. Tudi klikanje fotografij na prvi strani bo delovalo tekom tedna.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.