Nekaj časa nazaj sva se z Vasko sprehajala okoli Velenjskega jezera. Malo naju je presenetilo vreme, saj je v Žalcu sonce sijalo z vso močjo, v Velenju pa je bilo oblačno. V Velenju sem preživel kar nekaj trenutkov saj sem tam obiskoval srednjo šolo in tudi višjo šolo, ki pa je trajala nekaj časa kot produkt mojega lenitisa. Tam sem bil tudi zaposlen leto dni. Torej imam do tega kraja poseben odnos saj sem tam preživel kar precejšen čas svoje mladosti. Kar nekaj lepih trenutkov. In nikoli nisem doživel zloglasnega stereotipa, da je Velenje mesto, kjer se ti zelo hitro kaj zgodi :). Pravzaprav je kar precej prijetno mesto. Ko sva se peljala proti mestu me je čakalo ogromno presenečenj saj tod nisem hodil že kar precej časa. Ogromno se je spremenilo. Nakupovalni centri, avtobusna postaja … Zares ogromno. Mesto hitro napreduje in se ureja. Vaski je Velenje še posebej všeč. Jaz entuziasma do mesta do te mere nimam. Gledano glede na samo infrastrukturo je mesto bilo precej pusto, sivo, takšno striktno pozabljeno socialistično. No, pa saj je bilo Titovo torej je logično, da je tudi izgled socialistični, karkoli že to pač pomeni hehe. Sedaj, ko so ga začeli urejati pa deluje precej bol živo, barvito.

Velenjsko jezero je izredno prijeten kraj za sprehode in tek. Poti so bile vedno lepo urejene in tudi sama dolžina poti je lepa. Ob sončnem vremenu je popolna izbira za sprehajanje. Ali pa morda za leni nedeljski sprehod po kosilu. Bolje kot na kavč. Zelo bi si želel, da bi takšne poti za tek imeli v naših krajih. No v bistvu jih imamo, ampak glede urejenosti so svetlobna leta za Velenjem. Potenciala pa je tudi v naših krajih veliko. Pot ob Savinji je za prebivalce spodnje Savinjske doline in Celjskega, standard. Dolga pot ob reki, v naravi je čudovita za tek. Občasno zmoti kakšen kmet z zlivanjem gnojnice v bližnji potok Lava (kje ste inšpekcija!?) ali škropljenjem le te po bližnjih njivah. Predstavljajte si občutek, ko tečeš nekje z utripom 175, zadihan in dobiš polna usta smrada po dreku, ki ga po grudi brizga idiotski kmet v bližni! Ni prijetno.

No nazaj na temo. In med sprehodom sem postajal spet vedno bolj presenečen. Navdušen. Tudi poti okoli jezera so popeljali na naslednjo raven. Očitno je občini mar za ljudi saj so poti odlično urejene in še več, ob poteh so uredili čudovite naravne pripomočke za vadbo. Iz lesa narejene konstrukcije, ki so namenjene najrazličnejšim vadbam. Nekakšen fitnes v naravi. Zares super. Najdete lahko celo eliptik, ki deluje precej dobro! Zadeva je popolna za pomladne in poletne dni saj te “naprave” nudijo ogromno različnih možnosti vadbe. Tako lahko fitnes preložite spet do takrat, ko bo postalo preveč mrzlo. Če le znate uporabiti malo domišljije. Naj omenim, da so ob vsaki napravi tudi grafična navodila, ki ti prikažejo možnosti vadbe. Zares na nivoju! Navdušen sem do te mere, da bom tu in tam prišel teči tudi v Velenje. Pa čeprav je do tja 20 kilometrov. Bom pa po vadbi šel še kofetkat s tamkajšnjimi prijatelji.

Porajajo se že ideje, da bi kaj podobnega lahko naredili tudi v naših krajih, recimo ob najbolj znani tekaški progi ob Savinji, ki sem jo omenil prej. Tisti, ki teče od Celja pa vse tja do Prebolda. Vredno bi se bilo pozanimati kako realizirati takšen projekt. Po moje glede financ ne gre za neko enormno investicijo, ki bi občino spravila na kolena. Hudiča, saj konec koncev gre samo za nekaj lesa in vijakov. A ne dvomim, da bi naša občina izgovore in razloge zakaj ne graditi hitro našla. Bomo poskusili!

Respect Velenje!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.