Kar nekaj  časa me je mikala ideja o življenju brez DVDjev, raznega stalnega priključevanja kablov in vsega ostalega, da bi lahko gledal filme, serije, poslušal glasbo itd. Spomnim se kako mrzlično smo filme štancali na CD-je, ko smo doma kupili prvi DivX player. Lahko mi rečete piratski prasec ampak ja, nisem kupoval filmov. Dvomim, da je bilo veliko najstnikov brez štipendije, ki so svoje denarje nosili za original DVDje, ki so pri nas ogabno dragi. Tankali smo in tankali. Pekli in pekli. S časom se je CDjev nabralo par škatel za čevlje. Bilo je kar zamudno. Spomnim se še celo obdobja pred DivX playerjem, ko smo imeli DVD player, ki je podpiral tudi Video CD format. To je nekakšna VHS izvedba na CDju. Za en film sem porabil kar ogromno časa, saj sem ga moral konvertirati, ločiti zvok in zraven nalimati še podnapise … Spomnim se, da je bila ogromna procedura za en sam film. Potem pa vse skupaj sestaviti. Heh, to so bili časi. DivX player je bil kar revolucionaren. Ampak ni bilo težko, s časom pa se človek poleni in se mu tega več ne da. Potem začneš iskati bližnjice.

Alternativa je bila, ko sem svojemu takrat še analognem televizorju priskrbel S video povezavo z mojim PCjem. Seveda je bil TV toliko star, da niti ni imel svojega S video priključka tako, da sem najprej moral kupiti SCART adapter, ki je omogočal priklop S videa na moj TV. Delalo je super a spet, treba je bilo vstajati, nastavljati … S časom ti dokurči. Kasneje sem raje filme gledal kar na prenosniku. Prenosnik na noge ali malo višje, da pogreje še jajca. Dolgo časa niti nisem spremljal, niti razmišljal kaj se z medijskimi predvajalniki sploh še dogaja. Niti me ni zanimalo. Zadnjič sem gledal malo po spletu in opazil kar nekaj dobrih predvajalnikov, ki imajo vgrajen trdi disk in so zmožni predvajati praktično vse. Imajo svoj grafični vmesnik in daljinec, tako ni potrebno več nobenega šaltanja kablovja, peko DVDjev in podobnih zadev. Pretočiš in gledaš.

Takoj sem se spomnil na svojega starega, dotrajanega Della, ki je ležal pozabljen tam nekje v omari. Stara zadeva, takrat soliden prenosnik za dostopno ceno. Moj prvi. Služil je učinkovito, mnoga leta. Zmatrala ga je samo baterija. Dodal sem mu tudi nekaj RAMa, da je lažje prenašal breme mojega softverskega mazohizma. Če bi še kdaj kupoval prenosnik za Windoze, bi to zagotovo bil Dell. Zagnal sem ga, naložil se je Ubuntu ne spomnim se katere verzije. Javljalo je, da ima probleme z diskom. Mhm.

Na spletu je že kot sem opazil, ogromno časa čudovit software za medijski strežnik, ZASTONJ! To je XBMC. Nudi vse kar si lahko človek poželi. Teče sistemu Windows, Linux, OSX, Apple TV. Podpira vse formate, na voljo kar nekaj tem, pregleden in urejen grafični vmesnik, številni dodatki oziroma plugini, ki sistem naredijo še učinkovitejši, nešteto nastavitev. Zna se povezati na splet in pridobiti goro informacij, podnapise … Ni, da ni. Za mojega androida sem našel super daljinca zanj. Poveže se preko moje WiFi povezave na moj medijski server in že šaltamo. Točno to kar sem iskal. Potem najdem še Boxee. Pravijo, da je super stvar a napram XBMCju nekoliko skopa s funkcijami in prilagodljivostjo. Zadeva je je zgleda precej razširjena. Prodajajo celo svoj predvajalnik z nameščenim sistemom Boxee. Vzameš iz škatle in vklopiš. Ampak jaz rad šraufam sam, uživam v tem. Za medijski server je smiselno imeti mašino ki je:

 • majhna in kompaktna,
 • tiha,
 • ima HDMI izhod in podpira HD,
 • ima solidno hardversko konfiguracijo,
 • ima soliden dizajn

Mnogo je atributov, ki definirajo mašino, ki bi bila popolna za medijski server. Konfiguracija te hitro udari po žepu. Zotac je optimalna rešitev, dobiš ga že za dobrih 200 eur. Priznam, glede tega projekta sem bil malo škrte sorte. Mišljenje vse se da ceneje, bom že našel kakšno staro šaro. Moj Dell seveda. Seveda je nasprotje vsemu kar je navedeno zgoraj. Ni ravno majhen, tudi tih ni bil ravno več (za prenosnik je bil še kar tih, za predvajalnik pa ne želim takšnega hrupa), HDMI odpade, hardverska konfiguracija bi lahko bila boljša, čeprav je zadovoljiva. Najbolj me je pekla slaba grafična kartica in nič HDMI izhoda. Kaj mi preostane? VGA ali S video. Ker sem nakurjen z tistim super občutkom, ko gradiš nekaj novega, ko te nekaj do konca pritegne sem brez vprašanj poletel proti Big Bangu in kupil nov 500GB disk. Jebenih 67 eur! Vem, dobil bi lahko ceneje ampak kurc! Mudilo se je, ihta me je grabila. Požrl sem cmok in izstavil tistih 67 eur. Kaj pa zvok? VGA ne prenaša zvoka, niti S video. Kupil še neke osnovne Logitechove zvočnike za 24 eur. VGA nudi solidno resolucijo ampak je precej prepočasno vodilo za predvajanje videa na vašo digitalno LCD televizijo :).

Della opremim z novim diskom in inštaliram svež Ubuntu. Porihtam vse potrebno. Zamislim si, da bo torrent klient (Transmission) vsebino tankal v mapo iz katere bo medijski server jemal. Super ideja. Preko RDP se povežeš na mašino, nastaviš kar želiš in se že pretoči direkt na medijski server. Takoj me zajebe, ko vidim, da v repozitoriju za nov Ubuntu 11.10 še ni XBMCja. Našel sem alternativo. Inštaliram … Resolucijo optimistično nastavil na 1920×1080 hehe. Zaženem film in sem razočaran, laaaaag! Slika zaostaja za zvokom, artefakti pokajo 100 na uro. Tole ne bo šlo. VGA je prešvoh. Resolucijo spustim na 1280×800. Malo bolje a še vseeno to ni to. Pomislim na driverje. Bom testiral še z Windows 7. Vse inštaliram, naložim zadnje driverje za svojo gnilo kartico. Poženem, kurac! Po nekaj časa šaltanja po raznih nastavitvah, izključim možnost Vertical blank sync. Sedaj mi pri resoluciji 1280×800 dela super. Pogledal film in par serij. Zadovoljen. Zleknem se v posteljo in preklapljam po knjižnici s svojim mobilcem.

Boxee mi ne, da miru. Za moj okus ima lepsi interface, zna sortirati vsebine! Torej ne potrebujemo definirati več različnih map, ki bodo vsebovale različne vsebine. Vse se toči v eno mapo, Boxee pa bo znal s svojo pametjo sam določiti kaj je kaj. Kaj je film, kaj serija … Instalacijo bom testiral v naslednjih dneh. Dalibor je kupil Boxee-ja za dobrih 190 eur v Avstriji. Nima sicer vgrajenega diska in nisem prepričan, če nudi vgradnjo diska, kolikor mi je znano se nanj priključi zunanji disk preko USB. Pozna pa tudi razne protokole kot so samba … In baje super predvaja preko etherneta. Torej lahko imate vsebine ločene na neki drugi mašini in preko recimo Sambe, vsebino delite z Boxeejem, ki jo izpljune na vaš TV ekran. Drugače original Boxee mašina res zgleda strupeno in je hudo kompaktna. Se mi oči kar solzijo.

Ampak to ni to, naslednji mesec kupim Zotac-a in naredim stvar kot je treba. Kupil sem 500 giga diska in ga ne želim odvreči v pozabo. Na znucanem Dellu pa mi tudi veliko ne koristi. Kupil bom Zotac-a. Hočem HDMI, tišino in kompatno obliko. Zopet me je v rit brcnila moja ihtavost, ko v naglici prehitim samega sebe. Kupljeni 500 giga disk 2,5″ pa bom lahko porabil za novo Zotac mašino. Dell bo pa šel nazaj v omaro, do nadaljnjega.

1 thought on “Medijski predvajalnik za razvajene (XBMC)

 1. Kot naročeno sem naletel na tale članek.
  Zelo sem zadovoljen, saj sem dobil lep kup informacij za glodanje preden se sam spustim v popolno pripravo za fotelj in TV.

  Danes sem bil v Big B. Seveda hočejo 240 za pošteno zadevco od WD, pa 115 za WD brez diska + daljinec. Ta -cenejša opcija bi bila danes doma, a sem raje posrfal in bom še malo pobrskal, saj mislim imeti 4 leta mir s tem.

  Hvala, Saša

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.