Že kar nekaj časa sem vedel, da bo prej ali slej prišel dan, ko bo privzeti operacijski sistem, ki je prišel z mojim HTC Sensationom moral proč in ga bo nadomestil prilagojen, oskubljen in modificiran sistem. Ko sem telefon dobil, počasnosti privzetega OSa niti nisem opazil. Morda je tudi ni bilo. HTC ima res hud uporabniški vmesnik, šminka je res vrhunska kar se androida tiče. A je zadeva kaj kmalu začela kašljati. Najprej tu in tam kakšna čudna počasna odzivnost, zamrznitev sistema. Potem se je pričelo sranje z Power tipko za zagon telefona. Ko sem ekran izklopil, se je ta vklapljal nazaj. Ko sem kdaj pisal SMS je telefon postal ekstremno počasen. In še nekaj takšnih hib se je začelo pojavljati. Včasih ni šlo drugače kot baterijo ven in zadevo restartati. Aja in še ena bolj zoprnih. Ko sem stisnil Power gumb – to je tisti gumb na vrhu desno – mi je samodejno delalo screen shote. In to zelo pogosto. Za popizdit! Napravi s takšno konfiguracijo se kaj takšnega prav gotovo nebi smelo dogajati.

Seveda je bil kriv OS. HTC poleg lepega vmesnika naloži še nešteto raznih dodatkov, ki tiho tečejo v ozadju. Več ko imaš aplikacij, več kot uporabljaš telefon, bolj vidiš, da stock OS ni za nikamor. Nekateri pravijo “ja zakaj pa instaliraš koliko aplikacij!?” Odgovor je preprost. Ker lahko. Takšen telefon je temu tudi namenjen. Da služi tisoč in enemu namenu, da te zabava in, da ti je v pomoč v nešteto primerih. Recimo vodna tehtnica, ko sem hodil fotografirat in je bilo aparat potrebno uravnati, meter, ko le tega ni bilo pri roki, razni pretvorniki, GPS … Res je ogromno aplikacij, ki so v vsakdanjem življenju dejansko koristne. Prav zato brez pametnega telefona nebi več mogel. Preveč sem se razvadil. Telefon torej res ogromno uporabljam. Za službene namene kot so maili, nagios checker. Pa za vsakdanjo uporabo in zabavo. Ni boljše stvari kot je StumbleUpon. Neskončno vesolje zanimivih vsebin, ki jih nudi internet. Pred spanjem velikokrat listam po raznih vsebinah. Velikokrat najdem navdih in inspiracijo.

Privzetega OSa sem se kar nekaj časa oklepal saj sem imel nastavljenega tako kot sem hotel in nisem hotel izgubiti čudovitega vmesnika. Ampak s časom mi je prekipelo. Dal sem narediti chroot in naložiti nov OS. Najprej je bil naložen Android Revolution HD, ki pa ni bil ok. Oziroma vsaj ta verzija, ki je bila naložena. Ni se dalo spreminjati tem in ostalo. Nato sem skoraj do 3 zjutraj nalagal razne rome, da bi našel pravega. Cyanogen za Sensation je samo v alfa verziji, Coredroid, OpenSensation, Energy, Extreme Sensation in morda še kakšnega. Nekako sem vedno našel kakšno malenkost, ki me je motila.

Eden izmed pomembnejših razlogov za menjavo raznih romov pa je bil iskanje možnosti, da bi fotoaparatu lahko nastavi proženje z fizičnim gumbom. Brez sreče. Nihče tega ne nudi za HTC Sensation, kar me res mori. Ta prekleti gumbek na ekranu je smotan, brezzvezen in neuporaben. Super bi bilo. če bi lahko nastavil fizični gumb. Ampak ne gre, vsaj jaz ne najdem. Energy in Extreme Sensation sta mi bila precej všeč. Coredroid je imel super hitri meni, saj je nudil veliko dodatnih možnosti ampak mi je vmesnik bil fuj. Nato sem testiral novega Android Revolution HD verzija 6.5.5. Ta mi je bil takoj všeč. Med inštalacijo je nudil še uporabo modificiranega kernela in mi tako sedaj CPU teče s taktom 1,6 GHz. 1,6GHz dualcore v jebenim telefonu. Kdo bi si mislil hehe. Vmesnik sem si prilagodil tako, da mi je všeč. Vse deluje, ima spustni meni, opozorila … skoraj vse kar je imel stock rom od Sensationa. Sedaj imam tudi Slovensko tipkovnico in T9. Pisanje je neverjetno hitro. Sicer šminka ni ravno tako [tooltip title=”Info” content=”Sleek pomeni lepo, elegantno, čudovito, moderno …” type=”info” ]”sleek”[/tooltip] kot je bila pri privzetem romu, ampak bom preživel. Drugače je izgled precej podoben original OS-u. Tudi widget na prvi strani z uro in vremenskim stanjem je še vedno čudovit kot prej. Ljubim ta widget. Torej izgled vmesnika je zelo ok. Ker imam rad šminko, sem tudi s te strani zadovoljen. Je pa spremenjen izgled določenih aplikacij, kot je naprimer Talk. Mi je prej bil skoraj bolj všeč. No, ampak tudi ta je super.

Hitrost in stabilnost sta za enkrat fenomenalna. Še posebej ker je sedaj navit tudi CPU. Baterija zdrži podobno kot prej, nekje en dan. Je pa res, da od kar sem naložil nov OS, telefon imel veliko v rokah. Avtorji pravijo, da naj bi se doba baterije kar precej povečala. Če res, super. OS nudi tudi zelo uporaben dodatek, ki nudi nadzor nad porabo povezave preko mobilnega omrežja. Nastavimo opozorilno in kritično mejo, ko jo dosežemo, nas na to aparat obvesti. Moti me, ker v hitrem meniju ni bilo možnosti vključevati GPSa. Ampak ok, aplikacija, ki ga potrebuje ga tako aktivira sama. Screen shooti še vedno delujejo z pritiskom na kombinacijo tipl Power + Home. Fotoaparat in kamera delata odlično. In nič več ni sranja z samodejnimi screen shooti, samodejnim vključevanjem ekrana, zmrzovanjem … Za enkrat.

Torej za enkrat super zadovoljen. Res leti super. Laga sploh ni opaziti. Naslednji androidi – če bodo še androidi, zna se zgoditi kakšna migracija na iOS – bodo tako krekjeni takoj, ko pridejo v moje roke. Direkt iz trgovine pod šraufciger.

P.S: Malo sem se zmotil. Screen shoot funkcija deluje še vedno po starim sistemu. Power + Home :)

 

_ _

 

Aja! Na hitro moram podeliti navdušenje še nad eno zastonj stvarjo. Očitno je bil dan namenjen prav posodabljanju raznih elektronskih zadevščin. Se še spomnite, ko sem pisal s svojem medijskem predvajalniku XBMX? Seveda se!

No, nekaj dni nazaj je izšla nova različica. 11.0 Eden. In seveda sem jo takoj instaliral. Naj povem samo to, da je zadeva nad pričakovanji. Ogromno dodatkov, novih funkcij in pogledov. Privzeta tema Confluence je sedaj zares odlična. Pregledna, lepa in ultra odzivna. Torej imam sedaj nastavljeno kar to. Odzivnost nove verzije je zares nad vsemi pričakovanji saj mi sistem deluje 1x, če ne kar 2x hitreje. Če imate doma XBMC in ga še niste nadgradili na zadnjo verzijo, potem to storite takoj zdaj! Ja, tega zapisa je že skoraj konec. Kar veselo na delo. Več lahko vidite tukaj. Kolega se je bahal, da ima Boxee AirPlay funkcijo. No, naj povem, da jo ima sedaj tudi XBMC!!! Edino kar sem zaznal je, da imam nekaj težav z daljincem za XBMC, ki teče na mojem androidu omenjenem zgoraj. Ti zapleti so se začeli takoj po zamenjavi sistema na Revolution. Sicer deluje, ampak  ne še čisto tako kot bi moral. Vzroka še ne vem. Moram popraviti.

Več o novem XBMC – 11.0 Eden morda kdaj drugič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.