Oni dan sem se za hip ustavil na svoji spletni strani in se zamislil. Blog sedaj pišem že skoraj pet let. V tem uživam, in siguren sem, da ga bom pisal še precej časa. Nikoli si nisem mislil, da bo trajalo tako dolgo. O tem zakaj ga pišem morda kdaj drugič. Med drugim se včasih rad ozrem nazaj in preletim kakšno svoje doživetje iz preteklosti. Ko imaš črno na belem in za nameček, zadevo še podkrepljeno s slikami, je spomin občutno bolj barvit. Dobi drugo dimenzijo. In tudi pisanje kot samo je zelo zabavno. Dejansko si lastiš nek svoj, osebni medij! How cool is that!? Rad delim svoja mnenja, doživetja in poglede z drugimi. Spoznal sem tudi, da imam sedaj že tudi nekaj zvestih bralcev, ki radi preberejo moje “veleumnosti”. To mi daje dodaten zagon, da pišem še naprej. Nekaj me jih je tudi že opozorilo na mojo slovnico. Tukaj zares nisem močen, priznam, zato velikokrat tudi peša. Pa tudi, ko zapis napišem, se po navadi ne ukvarjam več veliko z njim. Ga le še objavim ali pa načrtujem objavo.

Torej, obstal sem na prvi strani svoje spletne strani in se spraševal čemu hudiča jo sploh potrebujem. Bolj kot sem opazoval, bolj nesmiselno mi je postajalo. Galerija fotografij …  Fotografija je ena od mojih strasti a čemu zares potrebujem galerijo? S težkim srcem sem sprejel odločitev, da jo odstranim. S fotografijami se bom izražal v svojih zapisih v katere bom dodajal galerije. Mislim, da sem to že počel. Kmalu ugotovim, da je celotna prva stran, ki je deloma statična, povsem odveč. Odveč je pozdravno besedilo. Vprašal sem se kaj je sploh namen tega bloga in ugotovil, da v največji meri predstaviti svoje blog zapise. Torej je vse ostalo nesmiselno in je precej bebavo, da je za glavni del potrebno klikati v meniju. Na prvi strani se morajo pojaviti zapisi, stranski meni itd.

Opazoval sem stranski meni in tudi ta mi je iz sekunde v sekundo pričel bolj najedati. Pa design komentarjev … V nogi strani zagledam letnico 2011. Kar nekaj časa je že od zadnjih sprememb. WordPress kot sam se je od takrat že kar bistveno spremenil. Dobil ogromno novih možnosti. Čas je za malo osvežitve. Morda celo nova tema? Ampak odkrito, bistvo moje teme mi je bilo všeč. Črno na belem, več ali manj minimalistično, nevsiljivo. Kot bi bral knjigo, no, namen je vsaj bil tak.

V google vpišem verjetno najbolj generičen niz znakov v smislu “best wordpress themes 2015”. V drugem zadetku najdem temo, ki mi je zares všeč inše brezplačna je. Hitro naredim razvojno kopijo spletne strani kn se malo poigram z novo temo. Zelo všečno. A kaj kmalu se me lotijo dvomi. To ni moja tema, to temo verjetno uporablja X število ljudi preko spleta. Fejk. In kot sem omenil, z nekaj spremembami bi mi bila moja trma še boljša. In še en pomemben dejavnik. Varnost. Te razne brezplačne teme so lahko hitro tarče zlorab. WordPress je konkretno na udaru kar se zlorab tiče. Čim manj pluginov, po možnosti svojo temo.

Odločil sem se, da bom svojo le nekoliko spremenil. Za začetek naj bo header in footer čez celotno stran in stranski menu malo bolj od vsebine. Da malo zadiha. Bolj kot sem gledal kodo, bolj sem opažal, da me čaka precej dela. Po testiranju odzivnosti se je stran naložila nekje v 1,6 sekunde. In naredila nekaj več kot 50 zahtevkov. Sama koda je bila precej razmetana. Oklestil in uredil sem kar nekaj css kode. Izločil lep del javascripta in nepotrebnega htmlja. Odstranil kar nekaj pluginov ter počistil podatkovno bazo. Malo reorganiziral stranski menu. In nasploh malo spremenil podobo. Na koncu je nastalo to kar sedaj vidite pred seboj. Meni je zelo všeč. Load time strani je sedaj pokazal dobrih 700ms. Občutno boljša odzivnost. Seveda je pri tem pomagal tudi memcache, mysql cache, nginx itd. Obiska sicer zares nimam toliko, da bi imel potrebe po takšnih konfiguracijih, je pa zabavno 😊. Za konec pa še logo. Če je že vse minimalistično, mora biti tudi logo. Prejšnji je bil res gnil. Z novim mislim, da sem kar zadel bistvo. Gostovanje ostaja Hosterdam, se razume.

Upam, da vam je všeč. Meni sigurno je. V prihodnosti pa moram celotno zadevo narediti še responsive in prilagojeno za ostale naprave. Trenutno vam na mobilnem telefonu mojo vsebino prikazuje še en zelo dober plugin, ki je namenjen serviranju vsebine mobilnim napravam. Je začasna rešitev dokler se končno ne spravim naštudirati še bootstrap. Definitivno pa še naprej ostajam zvest WordPressu. Če ga lastnik zgledno uporablja in zanj redno skrbi, mu bo le-ta služil več kot odlično. Sam še z njim nisem imel ene sitnosti ali zlorabe. Najbolj zanimivi so uporabniki, ki inštalirajo 200 pluginov, izberejo neko zahtevno temo, nič ne optimizirajo, nikoli ničesar ne posodobijo in pričakujejo, da bo zadeva delovala kot švicarska ura. Kmalu pride do razočaranja in pritoževanja nad gostovanjem :).

Torej, lažji del – konfiguriranje, programiranje itd. je za mano. Težji del je vedno ažurno pisanje vsebin. Včasih veš, da bi že moral kaj napisati a nimaš niti približno ideje kaj in o čem bi pisal. Takrat je bolje, da ne pišeš. Vsaj jaz se poskušam tega držati. Kapo dol tistim, ki nekajkrat tedensko postrežejo s svežimi in zanimivimi vsebinami. Ker sam pišem se zavedam, da je za kaj takega potrebno kar precej predanosti, kreativnosti ter časa in znanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.