Človek je že od nekdaj bil impresioniran nad sanjami. Gre za namišljeno doživljanje občutkov, zvokov in slik med spanjem. Sanje so mistične, nekaj še neraziskanega, nadrealističnega. Sigmund Freud je leta 1988 izdal svoje delo Razlaga sanj in z njim naredil revolucijo na področju psihoanalize. Freud je sanje imenoval kraljevska pot v nezavedno. Po njegovi teoriji so sanje izražanje potlačenih želja, misli in občutkov, ki se potem kažejo v simbolnih podobah. Sam nisem nikoli pripisoval posebnega pomena sanjam. Vedno sem imel rad, da se mi ne sanja nič, ali pa, da se mi sanja kakšna dobra avantura z kakšno imaginarno krasotico. Vse, do danes!

Pred nekaj dnevi smo se s prijatelji ob pivu zmenili, da bi bilo dobro, če bi to poletje odšli dopustovat v Egipt. Zakaj pa ne!? Super! Premlevali ponudbe, preverjali pokrajino, status … Videl bom te piramide, Sfingo, jezdil kamelo in se z jeepom fural po puščavi. Sliši se odlično! Pasalo bi malo spremembe, nekaj drugačnega. Seveda pa je za pot v Egipt potrebno imeti potni list. “Hja, pa sej ga mam“, sem si mislil ponosno. Lani sem ga dal narediti, ko sem odpotoval k bivšim južnim bratom v Gradačac, BiH.

Potni list sem dal na stran, o njem nisem veliko razmišljal. Do včeraj! Iz firbca sem hotel malo preveriti potni list. Seveda ga v predalu kjer je vedno bil, ni bilo. Preiskal sem praktično vsak kotiček hiše, od A – Ž. Živčnost je začela naraščati. Zadnje kar potrebujem je dodaten strošek za jeben nov potni list. Zvečer sem stežka zaspal, premleval možne lokacije potnega lista. Naposled sem le zaspal.

Kraljevska pot v nezavedno se je začela. Sanje so bile kot nekakšen trip, mešana solata. Kot bi za tisto uro gledal skozi oči Morrisona, Hendrixa ali katerega drugega psihadeličnega guruja. Ponavadi se ljudje ne spomnimo kaj smo sanjali. Tokrat pa sem se zjutraj vsega spomnil. In kar je najbolj pomembno, spomnil sem se glavnega in najpomembnejšega dela sanj. Sanjalo se mi je namreč o mojem potnem listu! Bil je tam, v skenerju, se navihano skrival in me drkal v glavo. Zjutraj se zbudim, grem v kopalnico in začnem z dnevnim ritualom čiščenja zob. Nakar mi šinejo skozi misli sanje o potnem listu. Fuknil sem ščetko iz ust, in poletel v sobo, da preverim, če se ta skener res dela norce. Odprem pokrov in glej! Potni list se mi navihano smeji! Sreča, zadovoljstvo, občutek nadnaravnosti, potešenosti! Nostalgičen trenutek! :) Mogoče sem jasnoviden, tole je neverjetno … vse te misli so mi potem arogantno začele pokati po glavi med tem, ko sem se počutil pol bog, pol človek. Seveda nisem jasnoviden. Je pa prekleto zanimivo!

Edit: Verjetno se sprašujete, kaj za vraga je delal moj potni list v skenerju!? V upanju nekaj zaslužka sem se pred približno pol leta pridružil spletni foto agenciji iStockphoto, kjer zahtevajo ID novega “stock picture brokerja”. Osebna ni bila dosti, sem moral dati pasuš. In seveda pozabil nanj. Vse do danes.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.