Že nekaj časa imam malo slabo vest, ker se svojega fotoaparata praktično več ne dotaknem. Verjetno je razlog tudi, da je trenutno pač nekakšno zatišje na področju moje fotografije. Ni tistih pravih idej in volje. Verjetno se vsak kdaj sreča s tem stanjem. In kot verjetno vsak, ki ima takšno “blokado”, sem tudi jaz šel malo po spletu, v lov za idejami. Najlažji način, kako se motivirati je, da se lotiš ogleda raznih del drugih avtorjev. Skoraj nemogoče je, da po uro ali več dolgem brskanju po kupih fotografij, ne dobiš vsaj malo motivacije, ali pa vsaj kakšne ideje.

Načeloma mi gre fotografija, zajeta s telefoni relativno na živce. Prvič zato, ker gre za dejstvo, da je to telefon in ne fotografiji namenjene aparature, in kot drugo zato, ker je telefon namenjen večinoma zajemanju “snapshotov”, selfijev itd. … Ampak, ko dobro pomislim, je ravno nasprotno. Dober telefon je danes čudovit fotografski pripomoček. Kamere, ki jih boljši telefoni danes nudijo, zmorejo sproducirati kar impresivno kakovost slike. Seveda so še vedno izredno omejeni in v resnici nimaš ravno veliko svobode pri sami kompoziciji v smislu nadzora nad globinsko ostrino, ISO, nastavitve ekspozicije itd. Ampak ne dvomim, da tudi tja nekoč še pridemo. Definitivno je telefon lahko izredno fajn orodje v smislu “treniranja” fotografskega očesa in kompozicije. Telefon nas spremlja praktično vedno in povsod, torej imamo “na terenu” vedno fotoaparat. In ni razloga zakaj ga nebi tudi uporabili.

Zakaj govorim o telefonih? Ker sem med brskanjem po spletu naletel na nek – verjetno ne ravno nov – žanr, ki se mu reče Phoneography. Po naše bi lahko rekel telefonografija. Preprosto rečeno, fotkanje s telefonom. Stvari, oseb in motivov, ki se vam pač zdijo zanimivi in padejo v oko. Ideja je, da poskusim enkrat tedensko objaviti neko majhno, skromno galerijo fotografij zajetih z mojim telefonom. Seveda to nikakor ne pomeni, da se DSLR kamere sedaj ne bom več dotaknil, prej nasprotno, mislim, da se je bom ravno zaradi tega še toliko več. To je to. Obljubim in zavezujem pa se seveda ne, da bo nova galerija vsak teden. :)

Ta teden, sproščen sprehod po okolici mojega novega doma.

4 thoughts on “Telefonografija – #1

  1. Lepo ujeti motivi. Uporabljaš privzeti fotoaparat, ali kakšno od aplikacij ?
    Drugače pa nisi edini, ki ima slabo vest, ker DSLR počiva v kotu :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.