Spet jaz! :) In spet malo o stock fotografiji in mojih odkritjih. Včeraj sem se odločil, da svoja dela ponudim na več stock agencijah in si tako povečam možnost zaslužka. Vendar me je od sodelovanja na večih agencijah nekako vedno zadrževalo dejstvo, da sem z nalaganjem fotografij, vnosom ključnih besed … izgubil včasih res veliko časa. Nisem vedel, da obstaja temu alternativa. V bistvu je nisem niti iskal, če sem odkrit. Sodeloval sem več ali manj izključno na iStockphoto in Shutterstock.

Včeraj pa sem naletel na zelo zanimiv članek. Lahko si ga ogledate tukaj. Ko smo na začetku naše poti je morda res malce utopično, da pričakujemo hitre zaslužke na agencijah kot so iStockphoto, ker je količina materiala zares ogromna. Konkurenca je ogromna in težko je postati viden. Mislim, da na to nekako vpliva samo čas in kvaliteta ter privlačnost vaše fotografije. Torej, zakaj ne sodelovati še na drugih agencijah.

Kot sem prej omenil je lahko nalaganje in priprava slik za prodajo precej naporna. Včeraj sem se odločil, da poiščem nekakšen software, ki bi zmogel določeno fotografijo ali pa več fotografij v enem mahu prenesti na več agencij hkrati. In veste kaj? Našel sem ga! Dame in gospodje, ProStockMaster!!! Zmožen je prenosa fotografij na več agencij hkrati. In ne samo to, zmožen je tudi tega, da lahko na istem mestu vnesete še ključne besede, opis in naslov. ProStockMaster ima tudi izjemno dodelan generator ključnih besed. Nad to možnostjo sem resnično navdušen. Ključne besede generira glede na vnesen naslov. Bil sem resnično presenečen nad uporabnostjo tega vmesnika! Deluje čudovito in toliko ključnih besed prej nikoli nisem vpisoval. Obvezno preizkusiti! Program je brezplačen in je podprt na OSX in Windows. Prihranili boste res ogromno časa. Ne vem kako sem lahko brez njega živel, moje življenje je sedaj lepše, od kar poznam PtoStockMaster se počutim bolje … :). Aja, ko boste želeli prenesti več fotografij hkrati, vas bo morda zmedlo, ker ni mogoče posamezno izbrati več fotografij hkrati. ( To mi ni jasno, kako to, da ni mogoče. Morda pa le jaz ne znam. ) Zadevo preprosto rešite tako, da vse fotografije, ki jih želite prenesti zberete v skupno mapo in programu naročite naj prenese vse fotografije iz mape, ki jo določite. Upload->Folder->in izberemo mapo v kateri so naše fotografije, ki jih želimo prenesti.

Ko program instaliramo, moramo vnesti še podatke našega računa za določeno stock agencijo. Uporabniško ime in geslo in, ker se zdi, da program prenaša vsebino preko ftp protokola (naj me kdo popravi, če se motim), ponekod tudi ftp naslov, ki ga nudi stock agencija. V bistvu je zadeva sila preprosta, samo jaz jo kompliciram. Bom raje nehal. Ok ne bom še. Posebno moram opozoriti, da po tem, ko ste preko programa slike prenesli, morate v vaš račun za vsako posamezno agencijo in fotografije še potrditi. V večini primerov boste ročno morali podati še glavne kategorije. Če torej sodelujete na več agencijah in vam nalaganje in urejanje vaših stock fotografij vzame veliko časa, je ta program kot nalaš za vas.

ProStockMaster pa seveda ne podpira vseh stock agencij a na srečo podpira vse te, na katerih jaz sodelujem. Pripravil sem vam seznam podprtih agencij in nekaj kratkih besed o njih:

  • Dreamstime: Tukaj dobite 50% provizije od prodaje. To je ogromno! Ko sem se registriral sem najprej opazil malce zmeden uporabniški vmesnik, ki deluje malo nepregledno. Tudi izbor kategorij je malce skromen in nepregleden. Zanimivo je, da pri njih lahko vašo fotografijo prodate tudi ekskluzivno in si tako še povečate dobiček. Ampak s tem se zavežete, da je ta fotografija samo pri njih. Jaz raje svoja jajca nosim v več gnezd. Imajo tudi odlično opcijo prodaje pravic vaše fotografije. Ceno lahko določite sami. Kolikor sem pobrskal po internetu, zna biti obetavno.
  • Fotolia: Pri Fotolii me je najbolj presenetilo kako hiter odziv sem dobil. Včasih potrditev fotografij traja tudi več dni. Tukaj so mi fotografije potrdili v nekaj urah! Pravijo, da se na tej agenciji, da dobro zaslužiti, torej bom preizkusil. Drugače pa spet, če si navajen iStockphoto-ve preglednosti uporabniškega vmesnika, potem se ti bo tudi ta zdel zelo nepregleden. Izbor kategorij je pester in pregleden. Bomo videli.
  • 123RF: Za te sem slišal prvič. Zelo dobra opcija je, da lahko že med registracijo določite kako želite prejeti vaš denar. Sam sem uporabil način preko Moneybookersa. Vneseš svoje podatke in tvoj račun je že povezan z izbrano storitvijo. Možno je tudi PayPal in pa ček. Odlično! Nalaganje slik je preprosto. Več za enkrat ne morem povedati, še čakam, da mi kaj odobrijo. :)
  • Bigstock: Baje so v redu. Med registracijo in nalaganjem ni bilo zapletov. Uporabniški vmesnik je všečen, bom testiral.
  • iStockphoto: Eden največjih. Tukaj zaslužiti se da, težje pa je biti prepoznaven. Fotografije morajo biti res tehnično, kompozicijsko in vsebinsko korektne. Konkurenca je ogromna. Uporabniški vmesnik in podpora sta odlična. Malce je moteče tudi to, da so člani, ki niso ekskluzivni, močno omejeni z številom fotografij, ki jih lahko tedensko naložijo. Tudi preverjanje fotografij večinoma traja precej dolgo časa, če niste ekskluzivni.
  • Shutterstock: povsem svoj svet. Za začetnike super, ker obrodi hitre rezultate. Bom še sodeloval.

Spodaj sem pripravil sliko ProStockMasterja v delovanju. Malce za občutek. Kliknite na fotografijo za polno velikost.

ProStockMaster
ProStockMaster

1 thought on “Konec mučenja z nalaganjem fotografij na stock agencije!

  1. Živjo! moje ime je Natalija, občasno spremljam tvoj blog. Hvala za toliko koristnih informacij. Že nekaj časa razmišljam o prodaji fotografij na stockih, čeprav za enkrat še nimam dobrega in velikega portfolio, ki bi bil pravi za stock. Zanima me, koliko časa se že s tem ukvarjaš in kakšen je tvoj rezultat (pribl.) po 2 letih? prejšnji teden sem se registrirala in poslala fotografija na Dreamstime in po skoraj 1 tednu nisem dobila nobenega odgovora, ali je to normano? Sorry, če je malo preveč vprašanj… :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.