Z prijateljem Nejcem sva bila na pivu in krmljala o vsakdanjih stvareh. Čutilo se je, da bo vsak čas prišla nevihta. Ker sem bil z svojim GPW-jem in brez strehe, sem odšel raje domov, preden bi me ujel dež. Doma sem gledal TV in hkrati diskretno in z navdušenjem skozi okno opazoval neurje. Nenadoma sem se spomnil na čudovite fotografije enega od slovenskih fotografov, ki se ukvarja z fotografiranjem neviht. Nekoč sem njegova dela zasledil na enem od slovenskih fotografskih portalov. Njegove fotografije so čudovite. Videl sem, da se bliska. Strele sem vedno občudoval, njihovo lepoto, moč in mistiko. Prijelo me je, da bi še sam poskusil ali lahko kakšno ujamem v objektiv.

Vzel sem tripod, svojega Nikona in IR daljinski sprožilec. Daljinski sprožilec je res nepogrešljiv in dosti poceni. Uporabil sem Sigmo 17-70 2.8-4.7 DC Macro in odšel na balkon. Prižgal sem cigareto in nekaj časa opazoval nebo, da bi videl kje se največ bliska. Postavil sem tripod, namestil fotoaparat. ISO sem nastavil na 100, da bi bilo čim manj šuma, čas sem nastavil na Bulb in ročno po občutku opravljal s časom. Največ sem operiral z časi nekje med 10-15 sekund. Goriščnico sem nastavil na 17mm, ker sem hotel čim širši kot ( treba bo nabavit nekaj pod 17mm ). Ostrenje sem nastavil na ročno. Zaslonko sem do konca odprl na vrednost 2.8. Usedel sem se na stol in začel. Sprožil sem, čakal od 10-15 sekund in sprostil, nato sem spet ponovno sprožil in tako nadaljeval v upanju, da kaj ujamem. Stvar je izjemno zabavna. Velikokrat se mi je zgodilo, da ravno ko sem zaklop sprostil, se je čudovito zabliskalo. Ampak jebi ga, lepe stvari zahtevajo malce potrplenja :).

Nevihta se je počasi oddaljevala in počasi sem mislil, da ne bo nič. Preglavice mi je delal tudi fotoaparat (Nikon D3000), ker je procesiranje med posameznimi posnetki trajalo precej dolgo. Nakar je zasijalo, ujel sem manjšo strelo, dalo mi je zagon. Seveda je potem nevihta bila že predaleč in ujel nisem nič več kaj omembe vrednega. Ujel pa sem eno, svojo prvo, ki mi je dala veselje. Defenitivno pa se bom fotografiranja strel še lotil. Naslednjič se odpravim na kakšen hrib, nekam kjer je dober razgled, po možnosti z dobrim razgledom na Celje (Brnica, Grad …).

Iz balkona ujeta strela
Iz balkona ujeta strela

2 thoughts on “Lov na strele

  1. …sem star 13 let…in moj oče je fotograf…moja starša sta ločena….ampak od nekdaj obožujem fotografiranje….nekaj strel sem poslikal tudi sam …vendar nimam zrcalo refleksnega fotoaparata zato je to malo težje pa vseeno lahko odprem zaslonko za dlje časa…..hotel sem povedati da je zelo lepa slika

  2. @bor berk: hvala, hvala. Sicer ostrina ni ravno zadovoljiva. Je moja prva fotografija strele. Ja, brez DSLR aparata verjamem, da je veliko tezje. Pri taksnih zadevah je kar obvezen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.