Eden najlepših občutkov mi je prav zagotovo ta, ko odkrijem kakšno zares uporabno zastonj zadevo. Se še spomnite, ko sem pisal o programu za enostavno nalaganje vaših stock fotografij na več agencij hkrati? Seveda se! Sebi vem, da sem delo konkretno olajšal, saj je nalaganje slik na agencije lahko kar utrujajoče. Še posebej, ko sodeluješ na večih agencijah. Vzame kar nekaj časa. Izbrati ustrezne ključne besede, kategorije … Zamudno. ProStockMaster je seveda še vedno čudovit program, ki svoje delo opravlja odlično, pa še zastonj je. Resnično spoštujem ljudi, ki se potrudijo in izdelajo kakšen koristen namenski software, da bi nam olajšali delo. Za boljši jutri. In kar je res vredno spoštovanja je to, da ga dajo še zastonj. Ne držijo ga sebično zase, niti nočejo denarja zanj. Pravi vitezi. Stavim, da bi ProStockMaster kupil marsikateri stock fotograf. Splača se, če pomisliš koliko časa drugače porabiš. Sam sem ga uporabljal kar precej časa. Nudi podporo tudi na vašega Meka. Program nudi pretok fotografij na več agencij hkrati. Trenutno jih podpira 10, najpopularnejše. Pred nekaj časa pa sem ugotovil, da vedno ostanem na suhem, ko preverim uspešnost prenosa na iStockphoto. Nekaj je šlo narobe. Vpis v račun ne deluje. Vedno dobim sporočilo “Can not login to iStockPhoto – invalid WEB credentials.”. To mi seveda ne diši niti najmanj. Zakaj? Ker je ravno iStockPhoto moj največji vir zaslužka. Bila je moja prva agencija in je trenutno tudi najbolj dobičkonosna. Trajalo je, a se je splačalo. Torej, prenos na iStockPhoto nujno potrebujem. Šel sem guglat in opazil, da ima isto težavo veliko uporabnikov. Ogromno jih jamra. Torej je najverjetneje napaka na strani iStockPhoto-ja ali pa v softveru. Da sem vpisal pravilne podatke sem preveril najmanj 10 krat.


In sem šel iskati alternative. Izbire res ni veliko. Na voljo je še picflow, ki pa je seveda plačljiv. Sistem plačila deluje tako, da od prodaje škrcnejo neko minimalno provizijo. Ampak kurc, če smo škrti, smo škrti. In, če je na razpolago nekaj zastonjskega, čemu plačevati. Malo sem še iskal in našel LightBurner. Z velikim navdušenjem zasledim, da je oče te čudovite spletne aplikacije podjetje Pixmamba. Pixmamba je tudi kreator zgoraj omenjenega programa. SUPER! Fantje res, vsa čast! Torej ne bo slabe vesti, da sem njihov izdelek pustil na cedilu. Ne, le malo svežine želim … :).

Torej kaj je LightBurner? Je spletna aplikacija, ki vam omogoča prenos in urejanje vaših stock fotografij na več agencij hkrati. Aplikacija deluje tako, da prenos fotografij uredite preko SFTP protokola, v spletnem vmesniku pa opravite vso ostalo čarovnijo. Super! Uporabite enega od vam priljubljenih FTP clientov (na mojem Macu dominira Transmit) in pretočite vsebino na njihove strežnike. Takoj sem se registriral in si ustvaril svoj zastonjski račun. Povezava z sftp strežnikom je v prvem delovala brez problema. Preveril sem še spletni vmesnik. Res je, da ni dizajnerski presežek ampak odlično služi svojemu namenu. V segmentu My Portfolio -> Channels nastavite oziroma se vpišete v vaše agencije. Podpirajo jih 14. Vse najljubše in najboljše so podprte. Takoj sem začel z vnosom. Vsaki agenciji lahko nastavite tudi dodatne nastavitve kot na primer “Automatcially submit all new uploads”, kar je čudovita opcija. Ko ste nalagali preko ProStockMasterja, je bilo pri večini agencij potem še fotografije ročno potrditi. Program je uredil prenos fotografije, ključne besede, naslov ter opis. Potrebno je določiti še kategorije. Zgoraj omenjena opcija vas tega koraka reši. Seveda tega ne nudijo vse agencije a je za vse, ki jo, to možnost mogoče aktivirati. Na iStockPhoto se poveže brez problema, pojavi pa se problem, ko se poskušam vpisati na agencijo Fotolia. Tudi ta mi je precej ljuba, saj je relativno dobičkonosna. Ena redkih, ki operira z evrsko valuto. Problem je podoben oziroma enak kot je bil pri ProStockMasterju, ko se je šlo za povezavo na iStockPhoto. LightBurner javi: “Login verification failed. Please verify your user credentials and try again.” Tudi tokrat sem najmanj 10 krat preveril, da sem vpisal pravilne podatke. Zgleda, da gre za nekakšno napako v API-ju … Ne vem. Ne dvomim v to, da bodo popravili.

To pa seveda ni vse kar LightBurner nudi! Na obraz se mi je narisal prešeren nasmešek, ko sem videl, da se je z vsakim vnosom agencije, v meniju pojavila ikonica poleg katere je izpisana tudi vsota denarja, ki si ga trenutno lastiš pri določeni agenciji. In poleg vseh ikonic še oznaka Balance, ki sporoči trenutni seštevek zaslužkov na vseh agencijah. Zavihka Analytics se še nisem lotil, a ne dvomim, da me čaka ponovno čudovito presenečenje. Globje bom zadevo raziskal kasneje. Nalaganje na njihove strežnike deluje z zadovoljivo hitrostjo. Podpirajo generiranje ključnih besed in celo izbiro kategorij. Podpirajo generiranje ključnih besed, ampak za enkrat še nisem naštudiral, kako zadeva deluje ali pa dejansko ne deluje. Najprej morate dodati vsaj 7 svojih ključnih besed, naslov in opis, potem naj bi generacija ključnih besed delovala. Ni mi še uspelo. Če bo napaka z iStockPhoto s strani ProStockMasterja rešena, ga bom seveda uporabljal naprej, saj mi je ljubša desktop aplikacija. LightBurner je super alternativa.

Najbolje pa bo seveda, če poskusite sami. Pojdite na stran https://lightburner.com in testirajte, je zastonj, zgubiti nimate kaj. Spodaj pa je tudi nekaj fotografij, malo za občutek.

Skupini Pixmamba sem izredno hvaležen za njihov trud. Sicer ni “tip-top” je pa odlično. Ampak kot so rekli Stonesi: “You can’t always get what you want …”, še posebej takrat, ko je zastonj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.