Kot sem obljubil sem naredil navodila kako si lahko naredite svoj zastonj fotografski lightbox. Da malo obnovimo. Ta članek se bolj ali manj nanaša na stock fotografijo, kjer velikokrat želimo doseči popolnoma belo ozadje. V večini primerov, ko fotografiramo predmete, ki jih želimo izolirati od okolice oziroma dinamičnega ozadja in poudariti samo predmet zanimanja. Lahko torej trdimo, da je lightbox prostor kjer se svetloba zmehča in se odbija iz vseh strani tako, da so so sence skoraj popolnoma nevidne. Torej nudi močan vir difuzne svetlobe, ki  bo za fotografijo kjer želimo predmete izolirati na belo ozadje popolna. Profesionalna oprema je lahko precej draga a z malo volje in domišljije si lahko primitivni lightbox naredimo sami iz vsakdanjih predmetov.

Potrebujemo torej okolje, ki bo imelo nek glavni vir svetlobe, svetloba mora biti difuzna, saj ne želimo ostrih senc. Prav tako je zelo dobro da se svetloba odbija od vseh stranic prostora, torej želimo, da je površina stranic bela. Bela barva v veliki meri odbija svetlobo in jo omehča, črna jo absorbira in spremeni v toplotno energijo. Glavni vir svetlobe bo v veliki meri vplival na trdoto senc, torej moramo pred glavni vir svetlobe postaviti nekaj, kar bo glavni vir svetlobe omehčalo oziroma difuziralo. Spodnja slika prikazuje kaj želimo. Lightbox nam bo omogočil prav to.

Primer iz prve roke
Primer iz prve roke

Potrebščine:

  • Kartonasta škatla srednje velikosti,
  • lepilni trak (power tape je super zaradi svoje izjeme lepilne zmogljivosti),
  • olfa nož ali skalpel,
  • meter,
  • pisalo,
  • škarje,
  • močan vir svetlobe (v mojem primeru 500W industrijski reflektor)
  • šeleshamer (ozadje)
  • bela tkanina (bela rjuha)
Potrebščine za lightbox
Potrebščine za lightbox

1.     Najprej želimo našo škatlo popolnoma zapreti saj bomo v naslednjih korakih izrezali njene stranice. Pri zapiranju uporabimo lepilni trak.

Škatlo popolnoma zapremo ter stranice zalepimo
Škatlo popolnoma zapremo ter stranice zalepimo

2.     Izrezali bomo obe stranske in sprednjo stranico. Prav tako bomo izrezali tudi zgornjo stranico katera bo predstavljala vir svetlobe.. Zadnja stran škatle (zadnja stranica) naj ostane cela in je ne režemo, ker bomo preko nje kasneje pritrdili belo ozadje. Preden pričnemo z rezanjem najprej izmerimo in označimo našo škatlo. V tem primeru sem na stranskih in sprednji stranici pustil 6 cm, zgornji pa 4 cm roba.  Izmerimo in zarišemo kar se da natančno.

Pred rezanjem stranice izmerimo in označimo
Pred rezanjem stranice izmerimo in označimo

3.     Ko imamo vse potrebne stranice označene lahko pričnemo z rezanjem. Uporabimo olfa nož ali skalpel. Po potrebi zamenjamo rezilo saj je dobro, da imamo rezilo zelo ostro. Na spodnji sliki lahko vidimo, da zadnje stranice nisem izrezal. Zgledujte se po spodnji sliki.

Stranice so ustrezno izrezane
Stranice so ustrezno izrezane

4.     Sedaj je potrebno izrezati še nove stranice iz belega blaga in pa belo ozadje, ki ga bomo namestili v škatlo. Za ozadje sem uporabil gladek bel šeleshamer, ki ga lahko kupite v vsaki papirnici. Prepričajte se, da kupite gladkega. Ozadje poteka od vrha zadnje stranice pa do sprednjega spodnjega dela sprednje stranice. Tako dobimo lepo krivuljo, ki nam kasneje pri fotografiranju motiva prepreči razne robove in sence. Svetloba se veliko lepše “poleže”. Luknje, ki smo jih izrezali v škatlo želimo prekriti z belo tkanino. Na tkanino zarišemo mere (celotna stranica škatle) in izrežemo nove stranice. Pazimo, da ne izrežemo premajhnih koncev tkanine, saj želimo luknje popolnoma prekriti. Najbolje je na tkanino zarisati celotno stranico škatle, tako dodamo dobimo stranice, ki so za odmerjen rob večje od luknje.

Tkanina bo omogočila mnogo mehkejšo svetlobo in s tem veliko manj in mehkejše sence. Ko smo stranice izrezali, jih previdno namestimo na škatlo. Poizkušamo se jih kar se da napeti a pazimo, da s tem ne povzročamo preveč pritiska na škatlo. Ne pozabimo, da gre vendarle za karton :). Pri pritrjevanju uporabimo lepilni trak. Tukaj se pokaže uporabnost power tape-a in njegova izjemna lepilna moč. Za občutek sledite spodnji sliki.

Pritrdimo ozadje in nove stranice
Pritrdimo ozadje in nove stranice

Izdelava našega lightboxa je končana. Prepričajmo se, da smo vse stranice in ozadje ustrezno pritrdili. Zavedati se je potrebno, da bo pri uporabi reflektorja naš lightbox tudi pod precej visoko temperaturo, zato je smiselno vsake toliko časa delo malce prekiniti. Temperatura bo vplivala tudi na lepilo, ki ga vsebuje lepilni trak. Lepilo bo postalo mehkejše in bo hitreje popustilo. Zato je prej pomembno, da smo vse stranice ustrezno pritrdili.

Kako boste namestili reflektor nad lightbox je vaša stvar. Za demonstracijo sem ga namestil na polico in ga pritrdil  nekaj lepilnega traku in ga obtežil. Lahko uporabite brezžične ali žične sprožilce za vaš fotoaparat in reflektor držite nad lightboxom, lahko si izdelate tudi stojalo za reflektor. Sam sem si naredil tudi stojalo, ki omogoča nastavitev višine reflektorja. Ker je zgornja stranica iz belega blaga, bo svetloba mehka in bo rezultat podoben kot pri softboxu.

Skozi zgornjo stranico spustimo vir svetlobe
Skozi zgornjo stranico spustimo vir svetlobe

Morda še nekaj napotkov. Kadar uporabljamo halogenske reflektorje ( ali kakršnekoli umetne vire svetlobe nasploh ) je zelo dobro, če ročno kalibriramo ravnovesje beline. V nasprotnem primeru bo svetloba, ki jo oddaja reflektor našim fotografijam dodala veliko rumene in oranžne barve. Ne bomo dosegli tiste želene beline. Zato je izjemnega pomena, da ravnovesje beline ustrezno nastavimo. Skoraj vsaka DSLR kamera nudi možnost ročnega uravnavanja beline. Izberemo opcijo za merjenje ravnovesja beline, nastavimo na MF (ročno ostrenje), pred objektiv postavimo bel papir, ki ga držimo na svetlobi za katero želimo fotoaparat kalibrirati. Nato naredimo posnetek in naš aparat bo imel ustrezno izmerjeno ravnovesje beline. To je seveda način “po domače“. Za natančno uravnavanje beline se uporabljajo posebne karte, ki so bolj sive oziroma nevtralno sive barve. Te karte lahko stanejo tudi nekaj denarja, zato je v večini primerov dobro, če uporabimo kar navaden bel papir. Ampak mora biti res bel.

Ker bomo po vsej verjetnosti še vedno dobili nekaj rumenega tona (ali pa morda tudi ne) priporočam, da fotografirate v RAW formatu, saj bo tako vaša fotografija vsebovala veliko več informacij o svetlobi in bo nadaljnje obdelovanje precej kvalitetnejše in lažje. In ja! Stock fotografija ima vedno post produkcijo, vedno in povsod! Zagrizeni sovražniki post produkcije oziroma obdelave fotografij so torej v svetu stock fotografije izjemno redki (če sploh so). No, pa raje ne bom pametoval :).

Mislim, da ni potrebno posebno omenjati, da je zelo priporočljiva, če ne kar nujna uporaba tripoda, saj naših fotografij ne želimo stresenih. V stock svetu mnogokrat želimo tudi več globinske ostrine, torej bo zaslonko potrebno bolj zapreti. To bo močno vplivalo na čas. Torej zopet, tripod je obvezna oprema! Zelo priporočam tudi daljinski sprožilec. Tega je mogoče dobiti za smešno male denarje, njegova uporabnost in nepogrešljivost pa je ogromna.

Če torej dobro premislimo. Za naš lightbox smo porabili zelooooo malo denarja. Reflektor stane okoli 5 eur, šeleshamer 2 eur, škatla je zastonj, lepilni trak najdemo po vsej verjetnosti doma, drugače nas dodatno rahlo finančno bremeni. Olfa nož, pisalo in meter pa mislim, da imamo vsi. doma. Aja, tudi škarje imamo po vsej verjetnosti doma. Spodaj je fotografija, ki sem jo naredil takoj po izdelavi lightboxa za ta blog post. Vem! Fotografiram računalniško miško, na končni sliki pa je telefon. Nekako sem moral slikati primer uporabe in sem uporabil fotoaparat na telefonu. Skrajno spodnja slika pa prikazuje rezultat, ko sem fotografiral moj GSM. Telefon je bogi in tudi DOF bi lahko bil malo večji, ampak ok! Vemo zakaj se gre. :)

Primer uporabe
Primer uporabe
Primer iz prve roke
Primer iz prve roke

Če zaključimo ( yey! 20 post! ): Lightbox, reflektor, tripod, daljinski sprožilec, ročna nastavitev ravnovesja beline, dobra volja in veliko kreativnosti! Pa veliko veselja pri fotografiranju!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.