Poletje je že kar izrazito, tudi poletne nevihte. Dežja je kar dosti. Idealen čas za branje knjig. Ležerno poležavanje z dobro knjigo v rokah. To ni nikoli potrata časa. Mladinska knjiga ima čudovit seznam poletnega branja v sklopu žeparic – žepnih knjig. Res lepo so se potrudili. Pripravili so tudi katalog žepnih knjig za leto 2011. Katalog vsebuje kar lep seznam literature, ki jo priporočajo za poletno branje, ko je čas, da našim možganom pustimo, da odidejo na pašo. V katalogu je za vsako knjigo precej strnjen opis, tako, da nam da občutek kaj lahko pričakujemo. Cene knjig so precej ugodne napram knjigam s trdo vezavo. Sicer so mi knjige z trdo vezavo veliko ljubše in nekako bolj primerne za domačo knjižnico, a sem se sprijaznil z žeparicam. Tistih 15 eur, morda nekaj manj ali nekaj več, je odtehtalo vago v prid žeparic. Žeparice so ql.

Tokrat sem prebral knjigo Emblem izdajalca, delo Juana Gomeza-Jurada. Gre za napeto zgodbo polno bolj ali manj predvidljivih zapletov, ki bralca silijo, da vedno prebere “samo še eno stran“. Knjiga se dobro bere, saj je zgodba napisana privlačno in bralca ne dolgočasi. Osebno so mi zelo mučni dolgočasni začetki. Potem se moram res siliti, da knjigo berem dalje. Sicer nisem prevelik oboževalec koncev v stilu ” … in srečno so živeli do konca svojih dni …” a v tej knjigi avtorju tega ne zamerim. Všeč so mi kriminalke, všeč mi je opisovanje dogodkov v času med obema vojnama, všeč mi je prostozidarstvo. Všeč mi je, ker avtor precej nazorno opisuje kako je izgledal čas, ko se je nacizem pričel rojevati, ko se je pričel dvigovati in, ko je prevladal. Precej dobro je opisano stanje Nemčije v tistem času. Kako so ljudje s strahom režim spoštovali, ker pravzaprav niti niso imeli neke izbire. Kako so prevladovali prisilni nasmehi in poveličevanja. Dobro je opisano tudi obdobje med vojnama, ko je Nemčijo obdajala velika gospodarska kriza in je država bila na robu. Kdo bi si mislil, da so še ne toliko astronomsko časa nazaj v Nemčiji umirali od lakote. Brutalna inflacija na momente izpade prav komično. Ko so na primer bile dve cigareti vredni 1 marko, čez en mesec pa si za isto število cigareti odštel miljon mark. Ljudje so marke uporabljali za kurjavo, ker so bile vredne manj kot drva …

Zgodba govori o mladem fantu z imenom Paul. Paul in njegova mati živita pri pri baronu von Schroederju, ki je poročen s sestro Paulove mame. Tam sta seveda z razlogom, ki ga bralec odkriva skozi branje. Svojim sorodnikom sta slugi. Paul si goreče želi izvedeti resnico o njegovem očetu, kako je umrl, kdo je bil. Sorodniki mu govorijo zgodbo o tem kako je bil kapitan in je umrl a bega ga misel na to, da je bil dezerter. Lažem, ki mu jih je govorila mati, da bi ga zaščitila, nikoli ni povsem verjel. Zaradi okoliščin je primoran v svet in kot mlad deček služiti denar, da bi preživel sebe in svojo mater. Seveda pa služenje denarja v času, ko denarja od nikoder ni bilo, oziroma, ko denar ni imel nobene prave vrednosti, ni bil ravno mačji kašelj. Tudi službe niso ravno visele iz dreves. Hmmm … Nekako me to spominja na današnje razmere v naši deželi. Misel na očeta in želja po resnici ga žene tako daleč, da za seboj pusti vse, da bi resnici prišel do dna. A včasih je resnica čisto kaj drugega, kar pričakujemo. Celotno delo temelji na zgodbi otroka, ki išče resnico o svojem očetu. Nudi dober pogled v  krute čase med obema vojnama in čas druge svetovne vojne. Na hitro prikaže kako se je pričela vstaja nacizma. Dotakne se mladega malomeščanskega psihopata z imenom Adolf Hitler in okoliščine, ki so privedle do tega, da so mu množice sledile. Govori o odnosu višjega sloja do majhnih ljudi. Govori o neustavljivi ljubezni in groznih dejanjih, ki jih je glavni lik pripravljen storiti, da bi to ljubezen obdržal. Kot češnja na vrhu smetane nas malo popelje tudi v skrivni svet prostozidartva, ki nam je vsem tako privlačen in skrivnosten. Takoj, ko pričnemo z branjem lahko zaslutimo, da se zgodba začne tam kjer se konča.

Prostozidarstvo je vsem priljubljena in zanimiva tema. Privlači s vso svojo čarobnostjo in skrivnostnostjo. Ampak nekako se mi je zdelo, da v tem delu ni bilo potrebno ali pa je bilo preveč bežno omenjeno. Sicer je lepo opisan tudi odnos nacistov do skrivnih lož prostozidarjev, kako so jih poskusili iztrebiti in uničiti a vseeno mi nekako ne potegne vpletenost glavnega junaka v prostozidarske vode. Seveda začini zgodbo in jo naredi privlačnejšo a se mi vseeno zdi nekako odveč. Ampak to je samo moje mnenje.

Knjiga je dobra izkušnja polna dobrih zapletov, ki jih kriminalka mora vsebovati. Je tudi dober pogled v preteklost, ki nikoli ne sme biti pozabljena. Prikaže kaj pomeni neustavljivo ljubiti in kaj je človek za ljubezen pripravljen storiti. Ni pocukrana ljubezenska limonada, ampak čudovita življenjska zgodba trpečega človeka nižjega sloja, ki želi samo resnico. Knjiga je napeta, čustvena in nasploh zanimiva za branje. Zelo primerna za poletno branje in krajšanje deževnih dni.

“Včasih se največje bogastvo skriva tam, kjer je največje gorje …”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.