Že nekaj let sem ljubitelj gorskega kolesarstva. Rad sem v stiku z naravo in rad sem aktiven, zato je gorsko kolesarjenje ena izmed mojih najljubših aktivnosti. Zavedam se, da Slovenski narod goji posebno, čustveno, bolestno navezanost na svoj košček grude. Slovenci zelo radi poudarjamo “to je moje!” Kot otrok sem bil mnogokrat “napizdjen”, ko sem tekel čez kakšno tuje območje v naselju. Bog ne daj! Po moji zemlji ne bo nihče ril. Seveda je vedno ostalo v domeni verbalnega napada. Nikoli pa si nisem predstavljal, da bi bili ljudje zaradi tega pripravljeni človeka tudi umoriti. Da, umoriti! Močno me je pretresla novica, da po naših gozovih nastavljajo pasti za gorske kolesarje. Za LJUDI! Niti pasti za živali ne podpiram, kaj šele za nič hudega slutečega kolesarja, ki se kakšen lep vikend pač odpravi s kolesom v naravo.

Najprej, ali gorsko kolo resnično toliko iznakazi okolico? Mislim, da ne moremo v isti koš metati cross motorja in gorskega kolesa. Kar se tiče vpliva na okolico in teren, sta po mojem mnenju to dva različna svetova. Gorsko kolo ne bo iznakazilo gozdnih poti nič kaj bolj kot pa planinci, ki se po njih sprehajajo. Razumem, da nihče noče, da se mu voziš pred hišo, po vrtu, travniku itd., ampak, če se pelješ po gozni poti, ki slučajno poteka tudi skozi njegov del pa neke grozne škode ne bo. Vsaj v primeru kolesa ne. Ampak v Sloveniji je kolo na takšnih poteh prepovedano, ker pač spada med prevozna sredstva. Naj me kdo popravi, če se motim. Kolikor sem bral na spletu, se že vrsto let poskuša zakon spremeniti, a se do danes to še ni zgodilo. Strinjam se z dejstvom, da brezglavo kolesarjenje po planinskih poteh, ki so zelo obiskane, ni opravičljivo saj s tem ogrožamo pešce. Zavedam se tudi odnosa planincev do gorskih kolesarjev. Sem gnev občutil tudi na lastni koži, pa čeprav sem mimo peljal precej previdno in počasi z velikim obzirom do ostalih.

Seveda pa so za takšno stanje krivi tudi nekateri kolesarji. Takšnih je kar precej. Govorim o tistih, ki nimajo nobenega spoštovanja do narave in sočloveka ter se jim prosto jebe za druge. Tudi to sem že doživel. Odnos skupine kolesarjev kot da so sami na svetu in je vse njihovo. Greš v hribe, te skoraj ubije, potem pa se obnaša še arogantno, v smislu “kaj za vraga počneš tukaj, pazi …!”. Tudi na cesti me je že kdaj močno razjezilo, ko sta dva ali pa trije gonili brez ozira na promet. In to ne drug za drugim, ampak eden ob drugemu. Še posebej je potrebno biti pazljiv na trailih, ki ti niso poznani saj mimogrede koga naložiš na kolo. Vem, da je zelo lepo spustiti zavore, je v mislih treba vedno imeti tudi morebitne posledice. Zavore spustiš, ko si prepričan, da nikogar ne ogrožaš. Torej, vedno je potrebno biti obziren tudi do drugih.

In potem danes ta novica zaradi katere sem se spravil tole pisati. Neki revež se je ujel v past (vir) za kolesarje! Nekdo je na pot nastavil jekleno vrv in to v višini vratu, da bi tako zaustavil kolesarja (kolikor gre zaupati Slovenskim Novicam). Pri spustu ga je jeklena vrv ujela za vrat. Torej lahko sklepamo, da ti morilci nastavljajo pasti tako, da te povzročijo čim več škode. Ciljajo na človeški vrat. Zgolj padec nebi bil dovolj. Kot gorski kolesar si v najhujših morah nočem predstavljati, da bi naletel na takšno past. Resnično, včasih zares ostanem brez besed in odprtih ust nad hudobijo nekaterih do sočloveka. Sicer do neke mere lahko razumem človeka, ki ga moti, da se ljudje vozijo s kolesi po njegovi zemlji, a vseeno mislim, da so takšne rešitve nedopustne. Posledice so lahko katastrofalne. Iskreno upam zase in za vse vas, da se nikoli ne srečamo s kakšno takšno pastjo.

3 thoughts on “Lov na kolesarje

  1. Jz pa dobivam občutek, da je v naši držav v zadnjem času vedno več odpora do kolesarjev. Resno, pod vsakim člankom o kolesarstvu je gore komentarjev, kaki norci so kolesarji in kako ovirajo promet in bla bla bla. In potem ko me v zadnjem mesecu dvakrat skoraj zbije avto, ko sem bila na kolesu, se sploh ne čudim več. Namesto da bi se že končno naučili složno sobivati, tako kolesarji kot drugi udeleženci v prometu, je vsak dan huje.
    ps: poznaš kako kul kolesarsko pot v okolici celja, žalca? pa da ni preveč zahtevna?

  2. @Tina mas kar nekaj poti tle okoli. Šmohor, Celjska koča, Brnica, Mrzlica … Pravzaprav vsi hribi okoli hehe. Fajn je tudi raziskovat kake nove poti. Glede kolesarjev pa je to zlo relativno. Nekaj je nestrpnih voznikov, nekaj je idiotskih kolesarjev … Na obeh straneh je težava.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.