AlamutNa zadnji strani knjige piše: “Kdor bi rad razumel uspeh strategija vodje Al Kaide, mora prebrati Bartola. Kot da je sam Osama bin Laden skoval najmočnejšo pest svoje organizacije šele potem, ko je prebral Alamuta!”. In po koncu branja vidim kako zelo primeren opis to je. Knjigo sem si kar nekaj časa ogledoval pred nakupom. Dolgo sem okleval. Morda zaradi dejstva, da gre za Slovenskega avtorja. Ne vem. Nekako se vedno nagibam k tujim avtorjem. V bistvu ne vem zakaj. Na nek način precej gnilo od mene, da ne podpiram več domače literature. Se bom skušal poboljšati. Torej, gre za delo Vladimirja Bartola, precej staro delo. Knjiga je izšla že davnega leta 1938, torej že precej časa nazaj. Daleč pred Al Kaido, Islamsko državo in raznimi današnjimi versko-teroristično-fanatičnimi združbami. Ljubezenska zgodba, vojna, vera, velika prevara in veliki vodje. Mislim, da je ta knjiga celo del domačega branja v gimnazijah.

Definitivno je knjiga vredna branja, saj je zanimiva, dobro berljiva in resnično nekoliko preroška. Odlično opisano kako se ideja pametnega vizionarja korak za korakom spreminja v realnost. Vsak korak pa je dobro premišljen in ima svoj pomen. Kako se gradi imperij na podlagi verujočih in tistih, ki jih zavajajo. Popelje te v globino “organizacije”, ki izvršuje vizije svojega vrhovnega šefa. Še več, preroka, verskega vodje. Knjigi bi se odlično podal rek “vera je opij za ljudstvo.”. Resnično zanimivo kaj vse se lahko doseže in naredi v imenu vere. In to še danes, v teh časih. Kakšno moč si lahko polasti pametni posameznik oziroma vodja takšne organizacije. Vodje vedo kaj je resnica. Resnica je to, da so raj in vse ostale obljube, izmišljotina. Zavedajo se, da so bajke pisane v verskih knjigah odlično orodje za masovne manipulacije. Z premetenim obračanjem besed in drugačnimi interpretacijami verskih naukov lahko dosežeš različna pojmovanja in jih oblikuješ glede na svoje potrebe. Tako lahko oblikuješ močno orožje, ki bo slepo sledilo. So super zgodbice s katerimi lahko ljudi manipuliramo do te mere, da so vdani s svojim življenjem in pripravljeni izvršiti vsak ukaz. Same zgodbe ne bom opisoval, da komu ne pokvarim branja :).

Morda ima zahodni svet tehnološko naprednejšo vojsko, ampak verjamem, da ima v svojih vrstah malo vojakov, ki bi bili tako radikalni in tako slepo verjamejo ter so tako vdani svojim vodjem kot so vojaki nekaterih radikalnih terorističnih skupin. Te nekatere vzgajajo po svojih potrebah že kot otroke. Takšna pokornost in tako močna vera, skoraj želja po smrti, naredi človeka oziroma vojaka nekaj popolnoma drugega. Takšni vojaki so povsem svojevrstno in zelo nevarno orožje. Kot primer so recimo teroristi, ki naredijo samomor z nekaj kilogrami eksploziva navezanega na sebi v imenu svojega boga. Resnično vrjamejo, da bodo s tem postali mučeniki in odšli v raj. Bivanje v raju jim je seveda predstavljeno že v njihovi verski knjigi, nekoliko pa še podkrepljeno s strani njihovih verskih vodij. Takšnega vojaka ni strah smrti. Ta se smrti na nek način celo veseli saj nima na tem svetu nič za izgubiti. Izjemne moči vere ne gre nikoli podcenjevati. Ta ima največjo moč tam kjer je življenje težko, kjer ni dobrin v izobilju in so ljudje prikrajšani za marsikaj. Imajo pa vero, močno vero, ki jih drži na nogah in jih dela močne.

Torej, tisti, ki še te knjige niste prebrali, vam jo priporočam. Je zelo berljiva in te posrka vase, da je zlepa ne odložiš.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.