Stari Velbron se je polomil. Čas je za nakup “pravega” tripoda. Nekaj stabilnejšega, masivnejšega in zaneslivejšega. Kupimo body, objektive, filtre, kartice … in velikokrat niti nismo tako škrti. Ko pa nam nekdo omeni dober, malo dražji tripod oziroma stativ, pa nam denarnica joče, da naj bomo prijazni do nje in kupimo kakšno poceni varianto. Točno tako sem naredil tudi jaz. Ok, sicer čisto na začetku svoje foto poti, torej leto dni nazaj :). Čeprav imam za enkrat še vstopni DSLR aparat in preprosto Sigmo 17-70, nekaj filtrov, sem odkril pomembnost dobrega stativa. Razlike so lahko ogromne. Posebej, ko gre za daljše čase. Takrat sta daljinski prožičec in dober, masiven in stabilen stativ vaša najboljša prijatelja.

Naredil sem kot verjetno vsi na začetku. Šel sem v Big Bang in kupil poceni Velbrona. Bil sem seveda zadovoljen, ker mi je bil to čisto nov svet. Seveda je šlo za majavo sranje. Ko ga imaš v najnižji ali srednji poziciji, okolje brez vetra, se še kar obnese. Ko pa potrebuješ višje ležišče, ko je vreme malo vetrovno, se začne sranje. Streseno, streseno, streseno! Da mučenja pri natančnem nastavljanju oziroma kadriranju sploh ne omenjam. Nastaviš na neko želeno lego, spustiš, in majavo sranje se ti seveda malce premakne. Ko sem začel malo gledati v stock smeri sem ugotovil kako pomembno je imeti dober stativ. Nič ti ne koristi vrhunska oprema, znanje  in vse ostalo, če nimaš ustreznega stativa. Aparat mora biti na stabilnem, masivnem in zanesljivem stativu. Poceni majava plastika je res to kar je, poceni. Poceni so tudi rezultati. Mit, da bolje kupiti enkrat dober in malo dražji stativ kot pa vsako leto novega zgleda resnično drži. Plus tega se tudi rezultati drugačni. Velbron mi je dobesedno razpadel. Prekleta krhka plastika se je polomila. Rabim novega! Boljšega! Nujno! Dosti zajebavanja s slamo.

Seveda so cene zasoljene, ko pogledaš po malo boljši kvaliteti. Vedno se gibljemo tam okoli 150 eur dalje. Še vedno mi moja denarnica ne pusti, da bi dal cca 200 eur za stativ. Čeprav je nujno potreben, bo dajal boljše rezultate in je nujen, če želim še kaj zaslužiti s stock fotografijo. Alternativa? Bolha! Gremo na internetni bolšjak. In našel sem si ustrezno zadevo. Manfrotto 055DB. Rabljen, izredno ohranjen, po ugodni ceni. Super stabilen, izjemno funkcionalen, masiven. Lahko ga solidno raztegnemo in, če je potrebno preuredimo, da je nared tudi za makro fotografijo. Srednja palica se lahko obrne … Težak je 2,2 kg, kar je dokaj veliko. Aja, sem povedal, da po ugodni ceni? 90 eur in priložena je še glava Manfrotto 056 Basic. Seveda sem prej malce poguglal, malce povprašal ljudi, ki vedo o tem malo več od mene in ugotovil, da je nakup nadvse pameten. Lahko bi nabavil kakšnega novega a slabšega za ta denar. A potem nebi naredil veliko. Hočem masivnega. Raje rabljenega in boljšega. Malo me je skrbelo glede glave. Gre za osnovno glavo in je lahko malce nerodna in te malo upočasni pri nastavljanju. Je pa baje izredno natančna in je super, ko gre za finese. Ravno kar potrebujem za stock fotografijo. Želel sem kroglično glavo, ker nudi resnično veliko svobode pri kadriranju. Glavo bom kasneje dokupil, če bom še čutil potrebo. To je super zadeva, da lahko dokupiš in zamenjaš glavo glede na potrebo. Malo boljšo, najcenejšega sranja več ne kupujem na tem področju. Me je izučilo. Kmalu bo čas tudi za kakšen nov body in kakšen nov objektiv. Potrebe naraščajo. :) Danes sem naročil, ta teden moram dobiti po pošti. Komaj čakam! Smešno, v bistvu že hvalim nekaj preden sem sploh dobil hehe. Rezultati in vtisi morda sledijo v prihodnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.