Naj bo kolesarjenje ali tek, brez glasbe zelo težko migam. Vem, da vas je veliko, ki med vadbo nočete slišati ničesar drugega kot petje ptičkov, nabijanje vašega srca, vaših misli in dihanja. Meni postane dolg čas, na žalost. Ko sem začel teči, se spomnim, da sem s seboj vlačil walkman. Ja walkman! Se še spomnite tega? Mlajše generacije verjetno niti ne vedo več kaj je walkman hehe. Bila je kar nerodna in velika zadeva. Tudi najlažji ravno ni bil. To je bilo še obdobje, ko so kasete še imele veljavo in so še bile v uporabi. Hvala bogu za napredek tehnologije. MP3 playerji so bili še zanemarljivih kapacitet in so bili pregrešno dragi. Še posebej, če smo gledali razmerje cena / funkcionalnost.

Potem sem testiral še s tako imenovanim discmanom, ki je bil zelo neuporaben saj so zaradi tresenja komadi preskakovali in velikokrat se je zgodilo, da si poslušal tišino. Tisti z večjim anti-shock sistemom so bili precej dragi. In potem sem si privoščil prvega iPoda. iPod shuffle, če se ne motim 2 generacije. Takrat sem šele naredil preskok. Brez ekrana, brez vsega. Zares mi je bil všeč. Prostora pa je imel 1 giga, če se ne motim. Bil je popoln popotnik za tek. Od takrat naprej se glede glasbenih predvajalnikov nisem več premaknil od iPoda. Sedaj imam iPod Nano 4G. Še danes deluje kot nov. Baterija še vedno zdrži kot nova. Apple je na tem področju res nepremagljiv. No, pa saj z iPodom je Apple pravzaprav doživel razcvet. Danes smo v obdobju pametnih telefonov. Znajo vse. Sem velik oboževalec Endomond-a. Nekaj časa sem vztrajal in tekel ali kolesaril z najrazličnejšimi napravami. iPod, telefon za Endomondo, Nike+, Polar … Kot kakšen kiborg. Danes pa imam vse na enem mestu. HTC Sensation. Služi kot predvajalnik glasbe, GPS tracker, ura … Nabaviti moram samo še pasek za merjenje srčnega utripa. Za cca. 75 eur ga ponuja Endomondo. Ampak bom raskiral.

No, malce sem zašel spet. Torej glasba. Katera glasba je dobra za na pot? To je stvar vsakega posameznika. Osebno nimam rad, da je glasba enolična, zato imam s seboj vedno glasbo najrazličnejših žanrov. Za kakšne sprinte seveda nekaj, kar te požene. Ko prikolesariš na nek hrib pa je seveda dobra kakšna emocionalna, relaksacijska glasba. Takšna, ki te naredi močnega in se počutiš dobro. Sovražim zlajnane ritme in ponavljanje v nedogled. Nekaj časa sem imel s seboj dosti raznih techno in D&B setov. Set lahko traja uro ali več. Nekaj časa mi je bilo zanimivo, potem pa mi je dokurčilo konstantno štancanje. In set traja predolgo, no, vsaj za moj okus. Rad imam dinamiko. Tako je sedaj na play listi vsega po malem. Od rocka, hip-hopa, do techna, folka, jazza …  Vsega se najde. Samo, da doseže svoj namen, torej, da me spravi v trans. Kakšni komadi te spravijo v takšen zelo zanimiv filing, ko ujameš ritem glasbe z ritmom teka. Počutiš se tako mehansko … Super filing.

Veliko sem po internetu iskal razne play liste za rekreacijo. Zelo malo sem našel. Veliko ljudi rado posluša te razne novo dobne “hip-hop” in pop komade. In kakšne MTV rock zvezdnike … Večina mi jih ne sede. Čeprav je morda že malo zlajnano, se držim raje starejših rock komadov, ali pa zares izbranih novejših, ponavadi manj znanih. To pomeni ogromno iskanja nove glasbe. No, ne bom več nakladal, spodaj je mojih trenutnih 3o komadov brez katerih ne morem trenirati. Aja, komadi niso oštevilčeni glede na priljubljenost.

 1. Beastie Boys – Gratitude
 2. Ellie Goulding – Lights (Bassnectar Remix)
 3. Jimi Hendrix – Voodoo Child (Slight Return)
 4. Mick Jagger feat. Mick Jagger – God Gave Me Everything
 5. Oasis – Fucking In The Bushes
 6. Pearl Jam – Yellow Ledbetter
 7. The Chemical Brothers – Dig your own hole
 8. CKY – 96 Quite Bitter Beings
 9. Joe Perry – Shakin’ My Cage
 10. Moby – Signs Of Love
 11. Muse – Knights of Cydonia
 12. The Airborne Toxic Event – Wishing Well
 13. The Almighty Defenders – Cone Of Light
 14. The Cure – In Between Days
 15. Bob Dylan – Thunder On The Mountain
 16. Black Rebel Motorcycle Club – Spread Your Love
 17. Public Enemy – He got game
 18. DJ Muggs vs. GZA – General Principles
 19. Rage Against the Machine – Renegades of Funk
 20. Slayer – Raining Blood
 21. Gang Starr – Moment Of Truth
 22. Led Zeppelin – Going To California
 23. Eddie Vedder – Society
 24. Eddie Vedder – Hard Sun
 25. Ozzy Osbourne – Crazy Train
 26. Technicolour – Lights
 27. Fatboy Slim – Right Here Right Now
 28. Daft Punk – Aerodynamic
 29. Alice In Chains – Them Bones
 30. Caught A Ghost – Time Go

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.