Šel si v trgovino in si kupil svojega novega, svežega iPoda. Prišel si domov, ga odpakiral in občudoval. Naložil si nekaj glasbe, namontiral slušalke v ušesa in mašino pognal. Pričakovanje seveda ogromno. iPod je super, daleč najboljši predvajalnik, ki nudi super funkcionalnosti in ga kalijo tudi izredno kvalitetna baterija, vzdržljivost, odličen uporabniški vmesnik … Vse to je odlično. Ampak! Se ti je morda zdelo, da igra nekam tiho? Si pričakoval več moči? To se je zgodilo meni. Ni mi bilo jasno kako, da moj iPod 4G igra tako tiho. Pričakoval sem veliko več kar se zadeva glasnosti. Pred nekaj leti sem si kupil slušalke Sennheizer OMX 70. Priklopil sem jih na iPoda, še vedno isto, mogoče je igralo malo glasneje in očitna razlika v kvaliteti zvoka. Ampak še vedno tiho! Kasneje sem kupil slušalke proizvajalca AKG, in-ear varianta. Te so seveda producirale več, ampak to samo zaradi in-ear sistema in veliko bližjega stika z notranjim ušesom. Pokvarile so se mi. Včeraj sem v iskanju dobrih slušalk za športanje odkril Sennheizer OMX 80. Gre za nadgrajeno verzijo mojih predhodnih OMX 70. Slušalke so res naravnost odlične! Tekači in razni rekreativci bodo z njimi izredno zadovoljni. Imajo dolgo žico, so vodoodporne, zelo dober sistem nastavljanja svojim potrebam. Med rekreacijo so na mestu, ne skačejo ven, ne motijo. O teh slušalkah bom verjetno še pisal.

Malo sem zašel s teme. Seveda pa je bilo spet isto! Pričakoval sem večjo glasnost. Bila je mnogo boljša kot prej ampak še vedno pod pričakovanji. Potem sem na internetu ugotovil, da imajo EU iPodi seveda volume limit na smešno nizki ravni. Vem, da skoraj vsak, ki tole bere misli, da sem smotan in da nisem pogledal v nastavitve iPoda in dal volume limita do konca. Ta volume limit ni isti kot volume limit, ki ga želim uničiti. Softversko je glasnost omejena tako, da je uporabnik ne more spreminjati. V bistvu niti ne ve, da je glasnost omejena. Samo čudno se mu zdi, da igra tako tiho. Tako določa zakonodaja. Njihovi ameriški bratci se derejo veliko bolj naglas. Lahko bi rekli, da je EU verzija glasovno prikrajšana nekje skoraj za polovico. Kaj pa sedaj?

Na netu sem pobrskal in našel ogromno orodja za tweekanje iPodov, ki med drugim nudijo tudi hekanje volume limita. Kot prvi mi je v oči padel goPod. Gre za preprost mali programček, napisan v C-ju, ki vašemu iPodu odstrani to grdo omejitev, ki vas žuli kot tesni čevlji. Namenjen je izključno odstranitvi volume capa. Prebral sem mnogo forumov in mnogo uporabnikov je pisalo o tem, da je z goPodom uspešno odstranilo blokado. Seveda je odvisno tudi za katero generacijo iPoda gre, moj naj bi bil podprt. Testiral sem goPod ampak ni delovalo. Mojega iPoda ni našel. Ne vem zakaj. Če želite ga lahko dobite na tej povezavi. Iskal sem naprej. Našel sem iMod. Vklopim … ne dela, zopet ne najde moje mašine. Pizda!!! Seveda iščem naprej. Najdem odličen software, ki sliši na ime iPodWizard (trenutna različica 1.3). Programček nudi ogromno možnosti. Svojega iPoda lahko popolnoma modificirate. Zadevo vklopim in vidim, da najde mojega iPoda. Hvala kurcu! Kliknem gumb Tweaks, izberem gumb uncap volume limit, javi mi, da je omejitev odstranjena. Veselim se! Končno si bom lahko konkretno kvaril sluh in trpinčil svoje bobniče. Malo za šalo malo zares. Preseganje meje okusa kar se tiče glasnosti lahko resno ogrozi vaš sluh. Vštekam nove slušalke, zaženem. Spet nič, isto kot prej. Skoraj obupam. Berem naprej in vidim na forumu post odrešitve. Z programom iPodWizard firmware svojega iPoda naložimo na računalnik, ga modificiramo in zapišemo nazaj na iPod. Postopek lahko najdete tukaj. Ipoda sem priklopil, kliknil kar je bilo potrebno poklikati in program se je vedno veselo sesul. Opazim, da iPod 4G ni podprt za takšne operacije. Ne bom se več trudil. Obstaja še nekaj drugih programčkov katere sem tudi testiral a žal vedno neuspešno. Seveda obstaja vsemu temu preprosta alternativa. Itunes.

Vašega iPoda priklopite na računalnik, zaženete iTunes (ponavadi se ta zažene samodejno). Izberete mapo Music, ki je na vašem iPodu. CTRL+A -> desni klik -> Get info -> Options -> slider Volume Adjustment zategnete do 100%. Počakate, da se vse lepo sinhronizira ter varno odstranite vaš iPod. Voila, vaš iPod ne bo več šepetal.

2 thoughts on “Vam iPod šepeta?

  1. Se strinjam glede šepetanja ipod-a. Tudi sam sem imel podobno izkušnjo. Kupil nove aple in-ear slušalke in pričakoval ne vem kakšno izboljšanje, vendar to tega seveda ni prišlo, dokler nisem nastavil glasnost preko itunes-a. Je pa fajn da nas evropejce ščitijo pred oglušelostjo :)

  2. @mc: Se strinjam ja, da je fajn, da je neka zaščita. Ampak ta se mi zdi res malo pretirana. Malce bolj glasno bi vseeno lahko igralo. Je pa res, da imajo američani resne probleme z iPodi ravno zaradi nenadzorovane glasnosti. Bilo je že kar nekaj tožb na račun poškodovanega sluha. Statistike kažejo, da so tam poškodbe zaradi preglasne glasbe zelo pogoste.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.