Oni dan sem bil na obisku pri starših in zdolgočaseno posedal v kuhinji, ko je mama nenadoma na plan navrgla sveže fige. Domače, konec oktobra bo, Savinjska dolina, domače fige? Menda figovec na vikendu že daje prve prave rezultate. Nato pa se oglasi še foter, ki prenaša ponudbo soseda, da naj pridemo nabrat še k njemu, ker da bodo drugače šle nazaj v zemljo. Lep sončen dan, pa smo šli. Domov sem prišel s skoraj do polovice napolnjenim Jupolovim vedrom zelo zrelih fig. Že med obiranjem je bilo jasno, da pojesti jih pač ne moremo. Nekam jih je treba dati, pa jih dajmo v marmelado. 

Marmelade še nisem delal nikoli, dejansko nisem še nikoli pripravljal nobene ozimnice razen zaloge suhih salam, ki pa kaj dolgo nikoli niso zdržale. Kupi fig so me prisilili, da sem poskusil. Kolikor sem vedel o delanju marmelade je, da rabiš nore količine sladkorja in velik pisker. Posodo je dala tašča, sladkor pa trgovina. Na škatli je pisalo pol kilograma želirnega sladkorja na kilogram sadja. Ker so bile fige že same po sebi prekleto sladke, mi je misel na to, da bi na vse skupaj dodal še nekaj več kot dva kilograma sladkorja, postajala odvratna. Na dobre štiri kilograme in pol fig sem dodal eno kilo sladkorja, želirnega sladkorja, ki je očitno namenjen  delanju marmelad. Fige sem najprej opral in jih narezal na četrtine.

Nato pa vse skupaj spravil v posodo kjer bi jih kuhal, nakar! Ugotovimo, da doma ni ustreznih kozarcev za vlaganje. Po uro in pol dolgem iskanju sem jih našel v Merkatorjevi tehnični trgovini. Ta trgovina mi je že mnogo rešila rit.

Nato pa zares  začel kuhati …

… in kuhati …

… pa še malo kuhati. Tokrat sem v precej razkuhano figovo čorbo dodal še sladkor, tri konice noža mletega ingverja in isto količino mletega cimeta. Tri konice noža … merska nota za romantike. Ko je zadeva izgledala nekako takole …

… sem vse skupaj s paličnim mešalnikom spravil v fino kašo in dobil tole.

Pa spet še nekaj časa kuhal. Nato sem vročo zmes napolnil v čiste kozarce, jih trdno zaprl in zavil v ekscesne količine vročih odej za 24 ur. Zdaj pa imamo doma dvanajst kozarcev super okusne figove marmelade. Simpl kot pasulj. Na svežem kruhu, skupaj z maslom je odlična, in ravno prav sladka, da ni osladna. Upam samo, da je naredilo vakuum. Žalostno bi bilo, če bi čez kakšen mesec plesnjive, romale v smeti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.