Vsake toliko časa si človek mora privoščiti kakšen nov gadget. Nekaj zase, nekaj za dušo. Najbolje v povezavi s stvarmi, ki te veselijo. Kakšna nova igrača ti vedno dvigne zagon. Ker zelo rad kolesarim, ker zelo rad spremljam razne statistike in ker nimam števca, sem si umislil Garmin Edge 500. Mojo do sedanjo rešitev, uro Sector Expander GPS, pa lahko mirne volje odvržem v predal in nanjo pozabim. Večjega sranja od nje verjetno ni. Nehal je delovati GPS, konstantne čudne meritve srčnega utripa. Da njihovega softvera za pregled vadbe sploh ne omenjam. Porazno. Torej, Garmin. Res je, da je malce dražja rešitev, a ne dvomim, da ga bom imel za precej dolgo časa.

Pokriva vse kar si želim. GPS snemanje poti, merjenje srčnega utripa, kadence, višincev in še ogromno ostalih meritev in statistik, ki so zelo praktične za vaš trening. Kolikor sem online gledal ocene, je Edge 500 precej dober. Sicer ga je sedaj nadomestil Edge 520, a je ta bistveno dražji. Nudi pa seveda verjetno še boljšo uporabniško izkušnjo.

Najprej sem ga iskal na Bolhi a nisem zasledil nekega pametnega oglasa. Seveda se da poceni dobiti samo števec, brez senzorjev in pasa za merjene srčnega utripa. Ampak jaz sem želel tudi možnost merjenja srčnega utripa in po možnosti še kadence. Zelo dobra praksa je, da se pri rekreaciji oziramo tudi na srčni utrip in delujemo znotraj nekih območij. Tako imamo večji nadzor nad treningom. Pregledal sem kar nekaj spletnih prodajaln in povsod je cena kar precej visoka. Saj ne, da je v trgovini kjer sem ga kupil poceni. Preko eBaya pa si rabljenega nisem upal naročiti. Za novega pa je cena bila ista kot v spletni trgovini kjer sem ga kupil. Seveda še plus poštnina. Torej, kupil sem ga preko spletne trgovine a2u.si, kjer je bil najcenejši. Govorim o varianti, ki ima dodana senzorja za merjenje kadence in srčnega utripa. Dostava je bila neverjetno hitra. Naročilo sem preko spleta oddal v sredo in paket dobil že v četrtek zjutraj! Pohvale vredno.

edge3

In najlepši del vsake nove igrače. Unboxing, oziroma odpiranje embalaže. Garmin je vso opremo kompaktno zapakiral. Paket vsebuje sledeče: števec, dva nastavka za montažo in pripadajoče gumice, pas za merjenje srčnega utripa s senzorjem, senzor za hitrost in kadenco, navodila za uporabo, CD s programsko opremo Garmin connect, polnilec in mini USB kabel ter vezice za montažo senzorja za kadenco. Kolikor sem bral, so včasih v komplet dajali navaden pas za merjenje srčnega utripa. V tem kompletu je bila premium verzija pasa kar me je precej razveselilo. Pri tej različici lahko senzor preprosto odstraniš in daš pas v pranje.

edge1

edge2

Zaslon je velik 3 x 3.7 cm in premore 128 x 160 pixlov kar omogoča dober pregled nad statistikami. Vidljivost je dobra tudi na soncu. Težak pa naj bi bil 56.7 gramov kar zagotovo ne bo vplivalo na vaše kolesarske podvige in ne boste imeli izgovora, da imate pretežek števec hehe. V pogojih slabše vidljivosti pa se s stiskom na tipko prižge tudi lučka. Nisem še raziskal, ampak naj bi se dalo nastaviti tudi, da je osvetlitev zaslona konstantno vključena.

Edge 500 - zaslon

Ob straneh naprave so štiri navigacijske tipke, ki so prevlečene z gumo. Garmin je odporen na vodo in vlago. Zagotavljajo delovanje v vodi za 30 minut na globini enega metra. Kar pomeni, da mi ga dež ne bo uniči. In to je dovolj. Baterija naj bi ob polnem polnjenju zdržala nekje 18 ur. Napaja pa se preko mini USB kabla.

edge7

Garmin je na začetku potrebno napolniti in precej me je peklo, ker ga med polnjenjem nisem mogel uporabljati. Po navadi med polnjenjem naprave že uporabljam in nastavljam. Nekje po 15 minutah je bil napolnjen na slabih 20%, dovolj, da sem ga lahko vključil in testiral. Najprej sem ga povezal s programom Garmin connect. Naredil sem posodobitev firmware-a na zadnjo stabilno verzijo, ga izklopil iz računalnika in ga vključil. Presenečen sem bil, da ima naprava tudi možnost slovenskega menija. Super! Nase sem namontiral še pas za merjenje srčnega utripa in senzor linkal z napravo. Nobene znanosti. Vse gre samodejno. Prikaz bpm je bil ustrezen.

Meni je res pregleden in se ga da naučiti brez vsakih navodil za uporabo. Nastavil sem svoj profil in po svojih željah nastavil prikaze. Namreč, sami lahko izbirate kaj se vam na določenem zaslonu prikazuje. Na enem zaslonu je lahko do osem statistik. Na glavnem zaslonu sem izbral prikaz šestih podatkov in na drugem še dodatnih osem. Sicer ima možnost mislim, da do osem zaslonov. Meni sta za enkrat dva dovolj. Glede na vnešen uporabniški profil (teža, starost, velikost …) vam Garmin kreira tudi tabelo območij srčnega utripa in treningov.

Garmin Edge 500

Povezava z GPS sateliti se ustvari precej hitro. Preko GPS povezave se nastavi tudi ura. Garmin ima vgrajen brezžični sistem ANT+ preko katerega se lahko na napravo povezujejo zunanji senzorji. Namontiral sem še senzor za merjenje hitrosti in kadence in tudi ta postopek je bil precej preprost. Senzor je potrebno najprej združiti z vašo napravo. Ko to storite, do mešanja z drugimi napravami ne bo prišlo, za to poskrbi protokol ANT+. Bral sem, da ima Edge 500 problem s prikazom pravilne nadmorske višine in da je to potrebno kalibrirati. No, v mojem primeru jo je iz prve prikazal pravilno. Verjetno je bila zadeva urejena z novim firmwareom. Kaj pa vem.

Edge 500 - senzor kadence

Pri prvi vožnji je bilo nekaj slabe volje, saj sem konstantno izgubljal signal in mi je hitrost padala na 0 km/h ali pa je vmes kazalo nerealne vrednosti. Nekje sredi poti mi je bilo dovolj in sem odkril napako. Kriv je bil senzor za hitrost. Magnet, ki se ga namontira na špice je bil nastavljen postrani in precej predaleč od senzorja. Ko sem na poti za silo popravil, se je stanje bistveno izboljšalo. Doma pa sem potem dokončno nastavil tako kot je treba a še vedno ne dovolj. Napaka se je ponavljala. Ugotovil sem, da mora magnet biti nastavljen tako, da gre mimo končnega dela senzorja. Razmak med senzorjem in magnetom mora biti pa minimalen. Prav tako sem naredil hard reset Garmina. Za enkrat sedaj deluje ok. Gre za težavo s senzorjem za hitrost, ki pa glede na brano po spletni, teži veliko uporabnikov.

Malce me je zmotilo, da se primeru, ko senzor hitrosti ne dela – sem poskusil odmontirati magnet -, ne aktivira GPS in se uporabi za merjenje hitrosti. Če želite, da vam GPS meri hitrost, potem je potrebno senzor kadence in hitrosti odstraniti. Vsaj kolikor je meni znano. Ampak seveda, če se vsa oprema nastavi kot je potrebno, ne sme priti do težav.

Po prvi vožnji s kolesom lahko rečem – če odštejem težave z napačno montažo -, da sem z Garminom zadovoljen in mislim, da bova skupaj doživela in pretrpela precej kolesarskih trenutkov. Baje se da dobiti tudi pas za uro, na katerega se da Garmina namontirati in ga lahko uporabljate potem tudi za tek. To bom definitivno še preveril. Aja, ima tudi možnost auto pause. Torej ustavitev (pavza) vadbe kadar se ne premikamo. Ko se pričnemo premikati, se vadba nadaljuje. Super priročno kadar čepimo na kakšnem semaforju. Ima pa tudi možnost, da sami definirate minimalno histrost pri kateri se funkcija auto pause vključi.

Bi rekel, da ga priporočam, a za enkrat še nisem 100% saj sem ga šele pričel uporabljati in tukaj so bile tudi že prve težave s senzorjem. Če so napake, se bodo te pokazale s časom. Ne dvomim, da me bo s časom tudi kaj motilo.

2 thoughts on “Garmin Edge 500

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.