Moram priznati, da me tale letošnja zima že pošteno pizdi. V bistvu sploh ni več zima. Nisem navajen takšnih razmer ob tem letnem času. Moje telo ni grajeno za takšna presenečenja. Doživi šok in izpljune ves gnev v obliki tečnobe. Ampak sneg je menda mimo. Vsaj tako pravijo vremenarji. Želim jim verjeti. Prihajajo pa deževni dnevi. Dnevi, ko bomo doma posedali in poležavali. Idealni čas za branje knjig, odkrivanje nove glasbe itd. Je pa tudi idealni čas, da razmišljamo o ciljih, ki bi si jih letos lahko zadali. Tudi tiste, ki so že leta ali desetletja nekje v naših glavah pa še vedno niso prišli do realizacije. Deževni dnevi so idealni za sanjarjenja in planiranje.

Ampak, ko pridemo do ciljev in načrtujemo manjše stvari, se velikokrat zgodi, da nas odnese v oblake. Pričnemo razmišljati o stvareh, ki so precej kompleksne in velike. Načrtujemo prihodnost tako, kot da imamo dejansko popoln vpliv nad njo in smo gospodarji časa in prostora. Človek mora imeti cilje, ampak mislim, da ni dobro, da si zadamo na enkrat preveč (pre)velikih ciljev. Takšnih za katere bomo v sebi vedeli, da bodo skoraj nemogoči ali pa jih bomo težko obvladali. Kadar si na glavo nakopljemo veliko ogromnih ciljev, se rado zgodi, da sledi razočaranje, ker jih ne dosežemo ali pa nam ne uspe. Velike stvari rabijo čas. Radikalne spremembe se le redko zgodijo čez noč. Sam sem zagovornik več krajših in lažje obvladljivih ciljev. Razbijemo velik problem na manjše segmente in se ga lotimo počasi, po delih. In vsak manjši cilj, ki ga dosežemo, nam da novega elana. Potem se novih ciljev lotimo še z večjo vnemo.

Že takoj na začetku tega zapisa me je malce odneslo od bistva :-). O kakšnih ciljih sem pravzaprav mislil govoriti? Mislil sem predvsem na tiste malenkosti in želje, ki bi jih rad v svojem kratkem obstoju doživel, naredil, odkril … Razna potovanja, osvojitev vrhov, spoznavanja itd. Na stvari, ki me dopolnjujejo, duhovno nadgrajujejo in delajo srečnega. Velike življenjske cilje ločim od teh ciljev. Ampak ravno te “manjše” stvari te duhovno napolnijo in ti dajo zagona in motivacije v življenju. Vsaka malenkost, ki jo dosežeš in prečrtaš iz svojega todo seznama je veliko vredna. Za leto 2013 jih imam za enkrat nekje 20. Seveda pa jih po potrebi dopisujem v svojo todo beležko. Tako se vedno, ko pogledam v beležko, lažje motiviram, da bi kakšnega od teh ciljev na kakšen lep dan naredil. In tako ne bo za vedno ostal le v glavi. Daje mi veliko zadovoljstvo, kar pa je bistveno. :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.