Ta blog sem napisal že pribljižno teden dni nazaj, a ker sem bil len, ni bil objavljen. V tem času so se nekateri pogledi še izboljšali saj sem se s telefonom še bolje spoznal. Zapisano temelji na izkušnjah in vtisih enega dneva. Kakorkoli, gre za čudovit telefon, ki je tehnološko dovršen in pripravljen na vse. :)

_ _

Ok, najprej moram povedati, da sem živel 2 leti na zastarelem Symbianu, ki je tekel na starem Samsungu SGH-810. Omenjeni HTC  je sedaj moj prvi telefon, ki ima zaslon na dotik, torej je že v samem startu logično, da sem navdušen do skrajnosti, saj mi Android nudi nepredstavljivo več kot mi je Symbian. Samsung mi je služil odlično, delal je odlične fotografije, sicer je bil OS do kurca, ampak vedno se je z njim dalo narediti večinoma stvari. Čeprav v večini po mnogo napornejših poteh kot so jih že takrat nudili iOSi, Androidi … Moral si se navaditi, da je včasih treba malo počakat. Poleg tega pa smo bili na Symbianu za ogromno stvari prikrajšani, vsaj kar se aplikacij tiče. Torej, zbogom moj dragi Samsung, bil si odličen kamerad.

Včeraj pa sem dobil nov telefon, če mu sploh lahko rečem telefon. HTC Sensation. Zadnji krik tehnologije kar se tiče Androida. V rangu Samsung GSII, iPhone 4 (ah, ne bodite zadrti!) in podobnih strojev. Najprej sem želel HTC Desire HD a me je Simon poučil, da gre že za precej staro zadevo. Tako se je rodila ideja o Sensationu. Seveda je preskok iz starega Symbiana na nov Android požrl nekaj časa. Bom rekel drugače: ta noč je bila zelo kratka. Ampak HTC ima zelo dober in logičen uporabniški vmesnik, tako, da se tudi popoln novinec hitro znajde. V nekaj urah sem napravo priredil svojim potrebam, dodal aplikacije, ki so meni uporabne …

O samih karakteristikah naprave ne bom nabijal, saj si jih lahko pogledate tukaj in na ostalih milijon straneh. Na kratko lahko rečem, da ima ta strojček vse, kar je na mobilnem telefonu možno imeti in še več. Raje bi nekako opisal mojo prvo izkušnjo. Neke strokovnosti ni pričakovati, ker sem na tem področju precej nov. Se bom potrudil :). Imeti v telefonu dvojederni procesor, ki igra po taktu 1,2 GHz je glede na moje prejšnje stanje, nekoliko utopično. Imeti foto kamero, ki ima 8M pikslov, Full HD video, tudi utopično.

Ko sem zagledal embalažo v kateri je bil pakiran, sem takoj spoznal, da gre za resno zadevo. Da ne gre za škart robo. Embalaža je elegantna, okusna in kompaktna. Ne rabiš veliko napora, da telefon spraviš na svetlo in končno pričneš z masturbiranjem. Poleg se dobi še adapter, ki omogoča, da na hišno elektro vtičnico lahko priključimo USB kabel, ki je priložen. Priložene so še odlične HTC stereo slušalke. V zadnji del aparata je bila že dodana 8 giga velika spominska kartica. Poslušanje glasbe preko telefona je odlično. Čudovit zvok, saj premore hi-fi kvaliteto. Slušalke so zares dobre, zelo kvalitetno izdelane. Ohišje telefona je narejeno iz struženega aluminija in daje resnično občutek masivnosti, zanesljivosti. Podoben občutek kot ga dobiš, ko v roke primeš iPhone. Občutek zanesljivosti in kvalitetne izdelave. Ne deluje plastično. Pokrov na zadnji strani telefona se popolnoma odstrani, da lahko namestimo baterijo, spominsko kartico in SIM kartico. Nekje sem prebral, da je veliko sranje z odpiranjem ohišja pri HTC-jih. Ne vem, meni se je zdelo zelo enostavno in nič naporno. Na spodnji strani je majhen gumb, ki omogoči, da lahko zadnjo stran odstraniš. Telefon je kar precej velik a super lahek glede na njegovo velikost.

qHD ekran ti pričara podobe z resolucijo 540*960. Dih jemajoče! Ekran je velik in zelo pregleden, ločljivost je fascinantna. Torej je praskanje po ekranu, brskanje po spletu, igranje iger, chatanje, branje in urejanje mailov in vse ostalo, užitek. Ni potrebno uporabiti povečevalnega stekla, da bi kaj videl. Touch screen je dobro odziven in precizen. Gledanje videa v HD resoluciji je izjemno. Ostro kot britev. Seveda pa je treba poudariti, da je plus na strani Samsung GSII, ko govorimo o kvaliteti ekrana na soncu. Gledati video, brskati po spletu na HTC-ju na močnem soncu z direktno svetlobo v ekran, bo precej težka naloga, če ne kar nemogoča. Vidljivost je precej slaba. Ponavadi sem svetlost ekrana vedno nastavil na nižje vrednosti, tokrat pa sem to opravilo zaupal telefonu. Ima možnost, da samodejno prilagaja svetlost ekrana, glede na svetlobo okolice. Tako bo ekran vedno bolj ali manj optimalno osvetljen.

Zelo me je skrbela tipkovnica. Saj sem dostikrat slišal, da traja kar nekaj časa, da se privadiš na touch screen. HTC ima čudovito tipkovnico, natančno in precizno. Tipkanje poteka gladko in se je precej težko zmotiti in izbrati napačno črko. Zlahka sem se privadil. Ker sem bil navajen na standardno GSM tipkovnico, je to zame povsem nov svet. Čudovito. Tipkovnica je zelo dobro odzivna.

Kamera s katero se aparat ponaša premore 8M pikslov, snemanje Full HD videa. Vgrajena ima dva flasha, ki skrbita, da bo vedno dovolj svetlobe. Ko zaženemo fotoaparat se pojavi velikanska slika, meniji so pregledni in logični. Android nam nudi ogromno opcij kako želimo našo sliko zajeti. Omogočen imamo tudi geo tagging. Tako bomo vedno vedeli, kje smo sliko posneli.

Dejstvo je, da mobilna tehnologija vztrajno izpodriva ostalo elektroniko. V 10 letih je koncept GSM aparata postal popolnoma drug. Danes predstavlja marsikaj več, kot le klicanje, smsanje … Sensation ima možnost predvajanja videa skozi HDMI izhod. Če imamo dober TV, ki podpira HD, ga lahko uporabimo praktično za vse. Preko telefona lahko gledamo filme v Full HD formatu, igramo igre, brskamo po spletu … telefon je zamenjal igralno konzolo, dvd predvajalnik. Seveda pa potrebujemo kabl, ki nudi pretvorbo MHL -> HDMI. Nisem še zasledil, kje bi lahko v Sloveniji kabel kupil. Bom naročil. Za gušt prilagam spodnji video.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=y-o_VCYd9NA’]

Kvaliteta fotografij je precej odvisna od tega, koliko se bomo za dobro fotografijo potrudili. Senzor premore 8M pikslov kar je enako fotografiji formata 3264 x 2448.  Avtomatika nudi relativno dobre rezultate in bodo več kot zadovoljili potrebe za vsakdanje škljocanje in zamrznitev trenutkov. Seveda pa nam aparat nudi precej nastavitev in funkcij s katerimi lahko dosežemo res odlične rezultate. Ima nekaj standardno pred nastavljenih programov fotografiranja kot so portret, landscape, makro … Nastavimo lahko tudi posebne efekte, ki bodo fotografijo naredili bolj artistično. Avto fokus deluje hitro in precej natančno. Fokus imamo možnost usmeriti tja, kamor želimo in kamera bo ustrezno izostrila. Tako se lepo pozna DOF. Makro deluje kar solidno. Mučijo ga predmeti z zelo velikimi barvnimi intenzivnostmi, kadar želimo makro. Detajli se bodo kaj hitro izgubili. Spodaj je primer rdeče rože, kjer so detajli skoraj nevidni in je barvna prenasičenost očitna. Z uravnavanjem nastavitev kot so ostrina, barvno ravnovesje, ekspozicija in ostale, lahko naredimo fotografijo, ki je precej primerljiva z kvaliteto fotografije kompaktne kamere nižjega in morda celo srednjega cenovnega razreda. Ne pozabimo, da le gre za telefon. Avtomatika mi daje občutek, da prevladujejo nekoliko hladnejši toni, odvisno pa seveda tudi od okolja in svetlobe. Imamo kar nekaj prednastavljenih profilov za uravnavanje beline. Tudi tukaj avtomatika deluje odlično in je za splošno uporabo najboljša rešitev. Teh 8M pikslov se še kako pozna, ko pridemo do izreza. Spodaj je nekaj primerov fotografij, ki so bile zajete z aparatom. Nekaj jih je bilo z avtomatiko in nekaj z lastnimi nastavitvami. Naredil sem tudi primer izreza, da dobite občutek kvalitete fotografije. Glede na rezultate, ki sem jih dobil pri izrezih sem s kvaliteto izjemno zadovoljen. Pri precej velikem izrezu, fotografija obdrži še relativno veliko kvalitete in je še “prepoznavna”. Šum je minimalen, če se zopet zavedamo, da le gre za telefon. Z fotoaparatom sem torej izjemno zadovoljen. Nad pričakovanji. Še enkrat, kamera, ki jo ima HTC Sensation, se močno pribljiža kakšnemu kompaktnemu fotoaparatu nižjega cenovnega razreda. Predvsem sem bil presenečen tudi nad izjemno kvaliteto kamere, ki se nahaja na sprednji strani telefona in služi za video klice. Vse fotografije so točno takšne kot so prišle iz aparata in niso dodatno obdelane.

 

Mnogokrat sem tudi slišal, da je nujno potrebno naložiti AppKillerja, ki omogoča terminiranje aplikacij, ki tečejo v ozadju in jih ne potrebujemo. Na tem telefonu tega ne potrebujemo, ker ga je priskrbel že HTC. Task Manager nam omogoča zapiranje aplikacij, ki jih ne potrebujemo. Odločil sem se, da bom uporabljal samo najnujnejše aplikacije in ne bom pretiraval. Facebook, Twitter, Foursquare, Dropbox, WordPress, gTalk, Picassa in še nekaj uporabnih zadev. Igre me niti ne zanimajo toliko. Vse omenjene aplikacije za ta telefon so brezplačne, odlične, čudovito delujejo in imajo smiseln in odziven uporabniški vmesnik. Aplikacija za WordPress je odlična. Povežete se na svoj blog in že ga imate pod kontrolo. Komentarji, objave … vse se da. Mail client, ki pride z Androidom je čudovit. Dodajanje in nastavljanje računov je preprosto. Pregled nad pošto je dober. Vse aplikacije delujejo čudovito. Telefon je odlično odziven. Pri pregledovanju fotografij v galeriji, ne prihaja do zatikanja, nestabilnosti sistema. Povečevanje, listanje in vse ostalo, deluje tekoče. Dobite ga seveda z enim kupom nepotrebnih aplikacij, ki jih seveda lahko odstranite. Izbor aplikacij je neskončen. Za vsako opravilo se aplikacija najde. Zraven je prišla aplikacija Reader, ki nudi branje elektronskih knjig. Nikoli si nisem mislil, da bom lahko bral knjigo na telefonu. Ker ima aparat velik in kvaliteten ekran, se da knjigo relativno zadovoljivo brati. Seveda ne bo to stalna praksa, ampak malo za gušt.

Kar se tiče baterije, sem zadovoljen, saj se zavedam koliko energije naprava takšnega profila porabi. Poganjati Wi-Fi, mogočen procesor, aplikacije, ogromen ekran in vse ostalo terja svoje dolgove. Za takšen telefon se tudi pričakuje, da bo njegova namembnost ne zgolj klicanje in smsanje. Takšen telefon se ogromno žuli po rokah in je veliko časa v akciji. Baterija zdrži ob konkretnem žuljenju en dan, če pa ste do naprave malo bolj človeški, pa bo zdržala tudi dva dni. Poraba je popolnoma odvisna od uporabe. Ko sem ga danes prvič zjutraj izključil iz napajalnega omrežja, mi je zdržala do poznega večera (samo ena črtica ). Seveda pa je bil telefon cel dan v polnem zagonu. Bilo je ogromno “dej pokaž …“, “naj mal probam …“, raznih testiranj in zlorab. Torej, če ga zvečer polnimo, ga imamo zagotovo za cel dan. Ampak zvečer ga bomo morali ponovno polniti, če ne želimo drugi dan gledati samo temo. Najbolj mi gredo na živce ljudje, ki se kurčijo z Nokio 3210, kako njim baterija zdrži celih 4 dni :). Močnejša kot je mašina, večja je poraba. Bolj kot ga teramo, večja je poraba. Zakon narave. Prav tako si je smiselno umisliti avto polnilec.

Big Bang mojstri …

Problem se je pojavil, ko sem iskal etui za mojega novega prijatelja. Preiskal sem celo Celje. Mobitel, Simobil, Harvey Norman, Big Bang … you name it! Nisem našel nobene resnično kompatibilne zadeve. Ali pretesno, ali preveliko, ali nekaj vmes in zelo ceneno. Če ima telefon tolikšno vrednost, ga sigurno ne bom tišal v nek zokn za 1 evro. V Big Bangu sem našel lepe Samsonitove etuije. Ampak spet, neustrezne dimenzije. Gledam dalje, najdem čudovite usnjene HTC-jeve etuije. Prosim prodajalca, če mi lahko eno od škatel odpre, da bi testiral. Naj malo prekinem, ponavadi sem imel vedno navado, da sem od oka odmeril in kar kupil, brez testiranja. Velikokrat sem se zajebal in velikokrat vrgel stran dinarje. Dalje … Odprl mi je škatlo, testirama, ni šlo. Pretesno. Potem me je poučil, da saj se bo etui še raztegnil. Vrnem mu ga, se zahvalim in vzamem onega malo prevelikega od Samsonitea. Kurc, bolje nekaj, kot nič.

Za zaključek. Telefon ima res ogromno funkcij in bonbončkov, ki narišejo nasmeh na usta. Drobnarije, ki dokažejo, da so šli v detajle z uporabniško izkušnjo. Preveč je vsega, da bi vse opisoval. Opisal sem nekako prve vtise. Sedaj moram telefon še dodobra spoznati in ga do konca raziskati. Za enkrat sem res izjemno zadovoljen. Res je, da glede na moje prejšnje stanje me nebi bilo težko zadovoljiti, ampak kvaliteta se vidi. Kakšne revolucionarne novosti še sledijo.

1 thought on “HTC Sensation – prvi vtisi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.