Ko si želiš priti še bližje se ponavadi ustavi pri ceni. Bližje in bolj ostro kot želiš, bolj trpi denarnica. Zadeva narašča nekako po linearni enačbi. Ko se pričneš ukvarjati s fotografijo hitro ugotoviš kako zelo drag je ta “šport”. Oprema je kar precej draga in, če imaš na področju makra namen narediti samo nekaj fotografij zgolj za gušt, fotografije kakšne rožice na vrtu, žuželke, potem res nima smisla kupovati kup neke drage makro opreme. Razen, če si to lahko privoščiš brez glavobolov in bremeni le tvoj posebni fond za brezglave nakupe.

Kot sem že omenil si lastim svojo ljubo Sigmo 17-70mm 2.8-4 DC. Ljubim ta objektiv in ga imam našraufanega na bodyju praktično skos. Zadovolji vse moje potrebe, za mojo amatersko ukvarjanje z fotografijo. Ker ima tudi malo macro sposobnosti je zmožen ostriti iz precej impresivnih razdalij. Pri 70mm mi ostri nekje na max 4 cm, kar je zelo solidno. Ampak to še vedno ni tisto “blizu”! Za tisto potrebuješ namenske makro objektive, makro obročke ali pa makro predleče. Dobri makro obroči so lahko precej dragi, seveda pa nudijo tudi precej dobre rezultate. Tako bi lahko svoj ljubi objektivček extendal na precej solidne goriščnice in bi lahko prišeč precej blizu. Ampak, ker se ne ukvarjam toliko z makrom, mi je škoda denarja. Raje šparam za nov body.

In potem se je zadnjič zgodilo. Iz nekega vira sem dobil makro predlečo neznanega izdelovalca praktično zastonj. Pravijo, da bo zadeve povečala za 8*. Za res male denarje. Seveda sem bil skeptičen in sem bolj kot ne za šalo z sarkastičnem nasmehom šel na vrt, da bi se smejal poraznim rezultatom in potrdil svoje pričakovanje “… haha, saj sem vedel, da je popolnoma za en kurec …” Lečo sem dobil po pošti. Odprem paket in v njem zagledam etui iz najverjetneje poliestra. Dobro, nekaj je. Prijel sem lečo v roke in bil presenečen nad kakovostjo izdelave. Pričakoval sem veliko slabše, razmajano in razmigano zadevo, ki bo resnično dajala vtis cenenosti. Ampak ta zadeva je v roki kar solidna. Daje občutek neke vrednosti, morda zgolj zaradi teže. Kaj pa na objektivu? Našraufal sem jo na objektiv in pogledal skozi kukalo. Videl nič, samo en zmazek. Navil na 70mm in približal rožici na nekaj centimetrov. Pojavila se je presenetljiva podoba. Kar konkretna povečava. Seveda pa tudi precej iznakažena slika. Kaj pa lahko pričakujemo od optike za nekaj kovačev. Ampak vseeno, rezultat je bil presenetljiv. Veliko nad pričakovanji. Seveda je zaznati kar precej kromatične aberacije, optične distorzije, ampak, če bi se res potrudil, bi se dalo še malo izboljšati. In spet, kaj pa lahko pričakuješ od leče za nekaj kovačev!? Vseeno sem navdušen skakal po vrtu in škljocal rožice, travice … Nad lečo sem bil res presenečen. Če se malce potrudiš, lahko dosežeš kar solidne rezultate. Malce je potrebno eksperimentirati. Spodaj je ena boljših slik, ki mi je uspela z to predlečo. Seveda je popolnoma amaterska in ima dosti napak, optične iznakaženosti … ampak … Kaj za vraga pa lahko pričakuješ od optike za nekaj kovačev!?

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.