Raspberry pi2

Raspberry pi2 je majhna, skromna in precej zmogljiva igračka, ki z lahkoto servira filme v 1080p ločljivosti oziroma poganja medijski sistem kot je Kodi. Je tudi izredno poceni. Verzija 2 ima za svojo velikost presenetljivo pestro konfiguracijo. Poganja ga Broadcom BCM2836 Arm7 Quad Core procesor na frekvenci 900MHz. Premore 1GB rama, 4 USB porte, 1 HDMI izhod, micro SD port in 10/100 ethernet port. Nova verzija naj bi prav tako omogočala možnost priklopa bistveno močnejših porabnikov na USB porte. Napaja se preko micro USB konektorja. Priporočen napajalnik naj ima 5V napetosti in do 2A toka. Velik plus je tudi, da nima gibljivih delov kot so ventilatorji in disk kar pomeni, da je povsem neslišen in nemoteč. Zanj se dobijo super aluminijasta ohišja z vgrajenimi hladilnimi kanali. Sam sem naročil alu ohišje, ki je vidno na spodnji sliki.

Raspberry PI2

kodi122

Zakaj Kodi?

Kodi je multimedijski center z ogromno možnostmi. Je naslednik sistema XBMC. Zelo prilagodljiv in precej stabilen. Je brezplačen in odprtokoden. Zanj obstaja ogromno podpore in različnih vtičnikov, ki nudijo super možnosti. Odlična rešitev za vaš medijski predvajalnik. OpenELEC je distribucija namenjena instalaciji za Raspberry. Sicer obstaja več različnih distribucij, a naj bi bil OpenELEC  najboljši. Poskusil sem tudi OSMC, ki pa mi ni bil tako všeč. Tudi počasnejši je. Inštalacija OpenEleca je sila preprosta. OpenELEC 5.95.4 nudi Kodi verzije 15.1.

Zakaj Pulsar?

Pred časom sem moral vsak film najprej pretočiti na disk in ga lahko nato predvajal prenešen film v XBMCju. Na računalniku, sem imel v terminalu torrent klienta rTorrent, ki je konstantno tekel v screenu.

Pulsar pa je boljša zadeva. Ko ga pravilno nakonfiguriramo nam bo film predvajal med samim prenosom. Ko bomo film pogledali do konca ali ga prekinili, pa bo prenešeno vsebino izbrisal iz diska. Torej gre za nekakšno streaming rešitev. Sam bo poiskal najboljši torrent, ki bo nudil najhitrejši prenos. Zanj moramo namestiti nekaj vmesnikov določenih torrent trackerjev iz katerih bo prenašal vsebine. Nič več prenašanja filmov na disk in raznega čaranja. Na dosegu par klikov imamo vse.

kodi16

In še bolje, vsebine lahko filtriramo. Lahko preprečimo, da bi nam recimo prenašal filme v kvaliteti CAM ali kakšnih drugih formatov katerih ne želimo.

Pulsar

Pulsar ima tudi zelo pregleden meni. Na voljo je kategoriziranje glede na žanr, čas, priljubljenost, IMDB oceno …

Slabost Pulsarja se opazi pri starejših filmih, tistih, ki nimajo veliko sejalcev. Ker je delovanje odvisno povsem od hitrosti naše internetne povezave in števila sejalcev je to lahko problem. Ampak za novejše filme ni problema. Seveda pa je obvezno, da imate dosti močno internetno povezavo.

XBMC

Do sedaj sem za domači kino uporabljal XBMC mislim, da zadnje verzije Gotham. Instaliral sem ga preko distribucije XBMCBuntu. Torej Linux distribucija. Za medijski predvajalnik sem imel sestavljeno namensko računalo. Mini računalnik Zotac, ki je precej zmogljiva škatla in je pred leti stal nekje dobrih 180 evrov. Z diskom in ramom. Vanj sem vgradil 500G disk na katerem so se nahajali filmi, fotografije, glasba. Pred Pulsarjem sem filme vedno najprej pretočil na disk in jih predvajal direktno preko računalnika. S časom je zadeva postala precej glasna zaradi hladilnika in samega diska. Tudi čas zagona je na tem sistemu kar precej dolg.

Zotac

Inštalacija OpenELEC

Zadnjič pa mi je Simon privoščil Raspberry pi2 za katerega sem slišal, da na račun njegovih zmogljivosti, novejši sistem Kodi deluje brez težav. Operacijski sistem se inštalira na microSD kartico za katero ima Raspberry vgrajeno režo. Bral sem, da ima ogromno uporabnikov Raspberryjev težavo s pokvarjenimi particijami in karticami po ponovnem zagonu sistema. Še posebej naj bi bilo občutljivo kadar gre za izpad elektrike. Rešitev z read only sistemom v tem primeru ne pride v poštev, saj sistem piše in prenaša na kartico. Bral sem, da je beta verzija OpenELEC 5.95.4 te težave odpravila. Na slabem glasu pa naj bi bile tudi nekatere pomnilniške kartice same. Jaz sem kupil SanDisk Ultra 8GB in nisem z njo imel popolnoma nobene težave tudi po precej izklopih iz napajanja.

BigBang in wifi

Želel sem imeti brezžično povezavo a Raspberry nima integriranega wifi modula. Ker je bila ura nekje 19ih zvečer in se mi je precej mudilo s testiranjem sem se na hitro zapeljal do trgovine BigBang po USB ključek za WiFi. Na voljo so imeli 3 ali 4 produkte. Ker sem se nakupa lotil precej impulzivno nisem preveril kateri WiFi ključki so priporočljivi za Raspberry okolje. Glavno je, da imajo podporo za Linux in bom že vprašal prodajalca za nasvet. Stric me je prepričal v nakup Linksys AE1200. Zatrdil je, da je sigurno kompatibilen tudi z Linux sistemi. Odgovor je izstrelil tako, kot da je na to vprašanje že neštetokrat odgovoril in v tem ni dvoma. Hitro pridivjam domov in zadevo vtaknem v USB režo. Nič. Na internetu kmalu preberem, da ni podpore. Nazaj v BigBang. Zamenjal sem ga za D-link DWA-127. Ta je kompatibilen. BigBang ponovno, slaba ponudba, zelo pretirana cena in ne ravno strokovno osebje.

D-link DWA-127

Štrom!

D-link DWA-127 je sistem prepoznal takoj in ni bilo potrebno nobenih posebnih instalacij. Vključil sem Pulsar in poskusil predvajati film. Po polovici prenosa v buffer je zadeva zmrznila. Na zaslonu je bila samo statična slika kot screen shot, sistem pa je postal popolnoma neodziven. Tudi ping na računalnik ni več deloval kaj šele, da bi delovala ssh povezava. Po nekaj časa je bilo ugotovljeno, da je kriva USB wifi antena.

Kodi

Očitno odnese wifi ključ preveč napetosti preko usb porta in zato sistem zmzne. Napajalnik mislim, da bi moral dati dovolj napetosti in toka. Če kdo ve rešitev za to težavo mi naj prosim sporoči. Napajalnik nebi smel biti problem. Eden od možnih rešitev bi lahko bil USB hub z zunanjim napajanjem.

kodi12

Delovanje

Po težavi z wifi anteno sem se odločil uporabiti kar kabel. Ko sem zadevo priključil na kabel deluje brez vsakega problema.

kodi6

Pojavila pa se je nova težava. Na pomnilniški kartici je na voljo nekje 6G proste kapacitete. Pulsar očitno privzeto poskuša najti video z 1080p resolucijo. Takšen format lahko zavzame precej kapacitete. V mojem primeru preveč. Kodi je javljal napako, da je na voljo premalo prostora. Seveda bom v prihodnje šel v nakup vsaj 16G kartice, začasno pa sem rešil tako, da sem v pluginih za Pulzar nastavil, da video v formatu 1080p ignorira. Zelo super funkcija. Lahko nastavimo, da formatov, ki jih ne želimo, Pulsar ne bo prikazoval. Sedaj vleče velikost 720.

Pogledal sem celotni film, ki je bil dolg nekje 2 uri. Delovalo je brez vsakega zatikanja in prekinjanja. Nad delovanjem sem res navdušen. Dodal sem še plugin za podnapisi.net tako, da lahko med gledanjem naložim tudi ustrezne podnapise.

Daljinec in upravljanje

Za upravljanje sistema uporabljam aplikacijo Kodi remote (ios), ki deluje preko wifi omrežja. Aplikacija je brezplačna. Seveda je obvezno, da vašemu Kodi sistemu določite fiksen IP naslov in ne preko DHCPja. Fiksen IP je potreben za delovanje aplikacije saj se povezuje na fiksen naslov. Kolega mi je pokazal super wifi daljinec, ki se ga da dobiti iz Kitajske za zelo male denarje. Kupim v prihodnosti.

Seveda pa se da od Kitajcev dobiti praktično zastonj, zares super wifi daljinec, ki je najbolj elegantna rešitev. Pri Kitajcih se dobi vse. Pri meni naročanje iz Kitajske počasi postaja obsesija saj precej dobro robo dobim za nesramno nižje cene kot pri nas. CHINA! Govorim o tejle zadevi. Po približno 3 tednih je prispel do mene. Deluje super. V tem primeru sistem ne potrebuje fiksnega IP naslova in je lahko priključen kar na DHCP saj ima daljinec svoj wifi sprejemnik. Omogoča pa vse potrebne funkcionalnosti. V kolikor uporabljate daljinec za iOS ali Android, boste najverjetneje potrebovali fiksni IP naslov.

kodi422

Obremenitev

Med gledanjem filma sem spremljal tudi obremenitev samega sistema. Na začetku ogleda je bil sistem precej neobremenjen. Load je znašal le tam okoli 1. Tudi poraba CPUja ni bila kritična.

kodi9

S časom pa je se je seveda povečevala tudi obremenitev in poraba CPUja. Ampak kot sem rekel. Celoten film sem si lahko ogledal brez prekinitve.

kodi10

Zamenjava teme

Privzeto Kodi pride z temo Confluence, ki je precej dobra in hitra. Ni preveč obremenjujoča za sam sistem. Da pa se dobiti tudi druge teme, ki nudijo še več funkcionalnosti, so še lepše in  boljšo uporabniško izkušnjo. Nekaj najboljši tem za Kodi lahko najdete na tej povezavi. Ker mi je privzeta tema načeloma všeč, sem se odločil za Confluence Customizable Mod, ki je izboljšana in nadgrajena verzija privzete teme Confluence. Ker je malo bolj zahtevna, se to rahlo pozna na delovanju. Ampak skoraj neopazno. Slike spodaj so narejeni pri uporabi teme Confluence Customizable Mod.

Zaključek

Takšen sistem stane skupaj nekje 60-70 evrov. Seveda sem odštel wifi ključek katerega sem kupil brezzveze. Mislim, da je vseeno izredno ugodno glede na to kaj vse nudi. Kodi omogoča inštalacijo ogromno raznih dodatkov, ki so res super in odpirajo številne možnosti. Je izredno prilagodljiv in precej preprost za uporabo. Morda bo na začetku malce zmedenosti z inštalacijo raznih dodatkov in repozitorijev. Kmalu bo na voljo tudi OpenELEC 6, ki bo sigurno prinesel še več novosti in več stabilnosti. Z samim sistemom sem definitivno zelo zadovoljen in ga bom z veseljem uporabljal.

Povezave in how to-ji

OpenELEC download
Kako instalirati OpenELEC na Raspberry pi2
Kako na Kodi instalirati Pulsar
Zamenjava privzete teme

Nekaj fotografij za gušt

Menu Kodija.

Kodi

Pulsar nudi kategoriziranje glede na razljične ključe.

Kodi

Izbiramo lahko različne načine prikaza.

kodi21

kodi19

kodi20

kodi17

Preprost prenos podnapsov.

kodi18

Vtičnik za prikaz vremenske napovedi in trenutnega stanja.

kodi20

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.