Priznam, nisem spremljal podvigov Tine Maze, njenih dosežkov, niti me pretirano ne zanimajo, mi je pa na uho prišel “halo”, ki se je pričel odvijati glede Tininega zadnjega nastopa na Zlati lisici. Kolikor razumem zgodbo, gre ponovno za klasičen slovenski “vsi bi vse zastonj”. Ne zavračam možnosti, da se o celotni zadevi motim, podajam zgolj svoje mnenje na podlagi prebranega v različnih medijih. Siguren sem, da nihče od nas ne pozna realnih, obeh plati zgodbe. Pri SZS naj bi navedli, da bo Tina Maze v reprezentančnem dresu nastopila le v primeru, če bo vsak od zlatih sponzorjev prispeval določeno vsoto denarja. S tem bi zaslužila nekje 90 tisoč evrov. V nasprotnem primeru pa bi nastopila v oblačilih na katerih so navedeni njeni sponzorji – za katere verjamem, da bodo plačali brez drame. Osebno v tej zgodbi ne vidim nič spornega. Da je prišla do tukaj kjer je danes, so bile solze, znoj in kri in prav je, da se temu primerno sedaj ceni. O njenih dosežkih pa ni potrebno izgubljati besed.

Govorimo o eni najboljših smučark vseh časov in ne neki povprečnosti. Torej, vrh elite na tem področju. Če na primer pogledamo nogomet, in bi rekli kakšnemu Cristianu Ronaldu naj nastopi za nek skromen, simboličen znesek, ki ne bo namenjen v dobrodelne namene, zelo dvomim, da bi popustil pritisku in nastopil za drobiž. Ob tem bi pa nosil dres na katerega bi zveza nametala kričeča imena sponzorjev po svojih željah in bi si ti kovali svoje ime v svetu. Tina je vrhunska, dosegla je kar se je doseči dalo in prav je, da se temu primerno poslovi in se ceni več kot le za “špricer in klobaso”. Sponzorjem bi moralo biti logično, da oglaševanje takšnega kova pač stane in ne gre za oglas na nekem lokalnem radiu.

In kdo so ti sponzorji. NLB, Vzajemna, Pošta Slovenije, Sava, Nova KBM, Telekom Slovenije, Pivovarna Laško, Sparkasse itd. Ko je govora o nekaj dodatnih cekinih, v zameno za njihovo oglaševanje na telesu najboljše smučarke vseh časov, pričnejo tarnati in jokati kako je oderuška. Slovenija se tujini predstavlja kot “druga Švica”, napredna in razvita, neodvisna država, in ne kot tretjerazredna. Tretjerazrednost se prične, ko je govora o denarju in plačilu, plačah. Znesek je za Slovenske razmere nekoliko visok, ampak se je kdo vprašal koliko je Tina doprinesla za prepoznavnosti Slovenije, za prepoznavnost slovenske smučarije? In menim, da je njena osebna pravica, da sama postavi pogoje o svoji ceni, svoji vrednosti.

Naši mediji so ji naredili precej škode s svojim populizmom. Na televiziji sem zasledil navajanja, kako je letni strošek za trening šestih otrok nižji, kot znesek, ki ga zahteva Tina za njen zadnji nastop v karieri. Že res, ampak še enkrat, ona predstavlja sam vrh nekega področja in takšne primerjave niso smiselne. Večina vrhunskih nogometašev je letno plačanih toliko, da bi s takšnim zneskom lahko letno preživela kakšna vas v Afriki, pa nihče ne dela podobnih primerjav. Messi verjetno zasluži v enem tednu več, kot kakšen revnejši argentinski klub dobi v enem letu. Tudi tam so otroci, ki se skušajo prebiti na vrh.

2 thoughts on “Tina Maze, Zlata lisica 2017 in SZS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.