Letos sem bil prvič. Pravzaprav mi je kar zanimivo dejstvo, da na Hrvaškem poprej še nisem bil dlje od Pule. Nekako je bila Istra stalnica mojih obiskov morja. In, ko dobro pomislim, tudi na morju nisem bil že precej dolgo časa. Tistih obiskov za dan ali dva ne štejem. Mislim na 1 tedenske počitnice na morju. Zakaj? Morda, ker nisem ravno največji oboževalec morja v turističnih sezonah. Neskončne kolone in zastoji, cele divizije turistov, ogromno smeti … Ne prepriča me.

Letos sem naredi izjemo. Skok na Dalmacijo je več kot prijal. Ker tam še nikoli nisem bil, je bilo toliko bolje. Odkrivati nove kraje mi je bilo vedno v veselje. Tokrat brez pravega načrta, brez točno zadanih destinacij, brez rezervacij. Šotor v prtljažnik in na pot. Vsem, ki imate radi zadeve organizirane, v turistični konici takšno početje odsvetujem saj se kaj hitro zgodi, da pride do problemov pri nočitvah. Večina apartmajev in kampov je močno zasedenih. Če vam kakšen dan ni problem prespati v šotoru ali morda celo avtu in imate raje dopust z rahlo avanturističnim priokusom, pa je to prava smer.

Kot ciljno destinacijo sva si zadala Makarsko. Vmes pa sva obiskovala zanimive kraje. Prva nočitev na otoku Murter, v kampu. Zelo všeč, če odštejem milijone morskih ježev v morju in tistih prašičev turistov, ki smeti mečejo naokoli brez kančka slabe vesti. Potem pa Split, Omiš, Baška voda, Makarska in še malce naprej. Sedaj malce obžalujem, da nisva skočila še do Dubrovnika. Konstantno v iskanju lepih in samotnejših plaž. Šotorirala samo dvakrat saj je bilo zares peklensko vroče in tudi dobrih kamp mest ni ravno na pretek, ker so ta v večini že zasedena. Z malo pomoči prijaznega domačina se je hitro našel tudi apartma. Ker je bilo turistov ogromno, je vedno potrebno kakšnih 20 ali več kilometrov izven gužve, da bi našel kakšen zares lep kotiček.

Ugotovil sem, da sedaj potrebujem tudi čoln hehe. Zares čudovito mora biti, če lahko skačeš na otoke in obiskuješ bolj nedostopne in samotne plaže. Ne bom dolgovezil. Bil je čudovit dopust in nad Dalmacijo sem navdušen. Tako nad ljudmi kot nad krajem samim. Zelo romantično in živo. Izven turistične sezone zagotovo čarobno. Sigurno se še vrnem a tokrat izven vrhunca turistične sezone. V mislih že rojijo ideje kako lepo bi bilo prekolesariti Jadransko magistralo … N vraga, da nekoč ne pade!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.