Leta 2007 se je agent Fox Mulder – po nekajletnem oddihu od zaprtja Dosjejev X – odločil stopiti na divjo stran in se za nekaj sezon prelevil v hedonističnega pisatelja Hanka Moodyja, uživača, ki ni jebal žive sile. Junaka, katerega nas je oboževala verjetno velika večina mladih moških zahodnega sveta. Bil je ikona, topshit. Predstavljal je vse, no skoraj vse, kar si mladi samec lahko želi. Imel je enormno karizmo in šarm, bil je oborožen s simpatičnim,  provokativnim, a vedno zapeljivim in nalezljivim humorjem. Imel je nekaj denarja, starega Porscheja 911 in goro žensk katere so pred njim padale na kolena. Otepati se jih je moral! Njegov najboljši prijatelj pa je bil njegov manager, ki je spretno skrbel za biznis in prenašal vse njegove muhe. To, da je bil alkoholik, ni bil sposoben zdržati normalne zveze, imel probleme z drogo in bil nasploh v razsulu, dajmo na stran. Saj veste kaj mislim … Govorim seveda o dveh serijah – ne vem zakaj o dveh – v katerih je blestel David Duchovny. Legendarni The X-Files in Californication. Gillian Anderson – agentko Scully, pa sem nazadnje videl v vlogi psihiatrinje v seriji Hannibal. Tudi super serija, precej temačna, morbidna in mogoče celo ostudna.

Nazaj na Dosjeje X. Dosjeji X so že kar konkretno stara serija. Prva sezona je bila posneta daljnega leta 1993. Več ali manj serija naše generacije. Spomnim se je še iz svojih zelo mladih, otroških let, ko je bila nekaj najboljšega na TV-ju. . Epizode sem dal zvečer snemati na videorekorder – tista naprava, ki … ah, saj ni važno -, ker kot mali pamž, ob poznih večernih urah nisem imel kaj iskati v dnevni sobi, še manj pa gledati TV pozno v noč – razen seveda skrivaj. Drugi dan sem gledal epizodo s silno zbranostjo in strahom. Kot uročen. Zvečer pa nespeč po sobi, prestrašen do konca, iskal kje se skriva kakšen duh ali druga paranormalna pojava. Za tiste čase je bilo to kar “hardcore”. Definitivno ena boljših, ne pa tudi kultnih serij, ki je zaznamovala neko obdobje.

Serije je bilo posnetih celih devet sezon. To je kar precej. Leta 2002 pa se je snemanje končalo, tako so se Dosjeji X do nadalnjega zaprli. Mislil sem, da za vedno. Do pred kratkim! Zadnjič mi je Nejc vzhičeno sporočil, da se je snemala deseta sezona in da se serija vrača. In kar je najlepše – v originalni igralski zasedbi. Kar pogrelo me je. Sicer ne bo več v starem formatu, ampak bo šlo za mini serijo, ki bo premogla šest epizod na sezono. Pa bo več sezon? Ustvarjalci pravijo, da v kolikor bo deseta sezona požela željen uspeh, ne vidijo razloga zakaj se z ustvarjanjem nebi nadaljevalo.

Mulder in Scully sta še vedno David Duchovny in Gillian Anderson. Vidno starejša, bolj zrela in verjetno še bolj prebrisana. A sta ista. Takšna kot sta vedno bila in takšna kot morata biti. No, Mulder v mojih očeh po Californicationu ne bo več popolnoma enak, ampak ok. Zgodba se nadaljuje tam kjer se je končala. Mulder še vedno obsedeno išče resnico katera ga preganja že od njegovega otroštva. Le, da je ta tokrat povsem drugačna in nič ni tako kot se zdi. Če je bil uradni moto prej “The truth is out there”, je ta sedaj “Trust no one”. Že to pove kar dosti, da gre za nek drug pogled.

Všeč mi je smer v katero so ustvarjalci serije šli. Svež veter. Ne bo šlo le za neko ponavljanje – kot pri večini serij – in neskončno letanje za čudatki. Zgodba v deseti sezoni dejansko dobi povsem drugo plat, skoraj nov začetek, sigurno pa povsem nov pogled na vse. Zanimivo, tudi uvodna špica je ostala skoraj povsem enaka. Še vedno tista kultna pesem katero smo si kot mulci radi žvižgali. Ocena na IMDB pa samo še dodatno priča o tem, da gre za dobro serijo. Z veseljem bom gledal teh šest delov.

Včeraj sem pogledal prvi del nove, desete sezone. Kaj naj rečem. Super! Upam, da jim uspe in da se bo snemanje nadaljevalo. Torej, še ena serija na mojem kar obsežnem seznamu serij. Ne dvomim, da bo tistim, ki ste včasih gledali Dosjeje X, tole polepšalo dan. Tisti, ki pa serije prej niste gledali, ni problem. Gleda se jo lahko brez problema kar od desete sezone dalje. Je pa seveda veliko boljša izkušnja, če ste videli prej tudi ostale sezone.

https://www.youtube.com/watch?v=_1SmJUBT5q0

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.