A veš tisto, ko se spraviš na dolg tek ali pa v fitnes in imaš v svoja ušesa namontirane slušalke ter mrzlično prestavljaš komade, ker ti nobeden več ne ustreza. Konstantno iščeš pravi komad, ki pa ga več ni. No to. Ko se naveličaš poslušati konstantno eno ter isto glasbo, enih ter istih komadov. To je moj večni problem. Kadarkoli se spravim sestaviti super playlisto, se bodo na njej vedno znova znašli že dobro znani, stari komadi. Tako, da dejansko nikoli ne sestavim povsem nove, sveže playliste. Glasba mi je zelo pomembna. Še posebej kadar sem aktiven, torej v fitnesu ali, ko grem na tek, včasih tudi na kolo (vem, da to ni ok). Daje mi zagon in motivacijo. Diktira mi tempo. Ne gre brez glasbe. In vsakič ista zgodba. Iskanje popolnega komada.

Najti novo, dobro glasbo mi je zelo težka naloga. Skoraj nemogoča. Sploh ne vem kje bi začel iskati. Nekako sem vkleščen v te okvirje meni dobro znane glasbe, ki mi je ljuba. Kako vraga najti svežino? Najti nove dobre izvajalce, dobro glasbo brez, da bi cel dan preživel na računalniku? Če ima kdo odgovor na to, ga lepo prosim, če lahko deli :). Glede samih žanrov nisem precej specifično osredotočen in sem relativno odprt za nove eksperimente in novosti. Sprejmem vso glasbo, ki mi gre v ušesa. Nisem popredalčkan. Glavna stvar pri meni, pa bo vedno rock. Ob dobri rock glasbi se lahko zasanjaš in sprazniš glavo, umiriš misli in se zliješ z glasbo. Kakšne ultra kitarske solaže pa mi dajo neverjetni boost energije.

Testiral sem tudi z elektronsko glasbo. Naložil sem si celo uro ali več dolge sete. Zanimivo je bilo 10-15 minut, potem sem moral prestaviti. Ne predstavljam si celo uro poslušati enak ali identičen beat. Drum and bass mi je zelo kul za tek, ker lahko v določenem komadu doživim resonanco med beatom in mojimi koraki. Ta občutek je super. Pričneš se počutiti kot kakšen stroj za tek. Kakšen tekaški kiborg :).

Hip hop mi je dober predvsem za v fitnes, ker me dober, surov beat motivira pri premetavanju kilogramov. No, na besedila hip hop glasbe – ki so sicer bistvo hip hopa – se mi še danes ne uspe fokusirati. Med hitrimi verzi se izgubim. Sicer poslušam tudi precej jazz, bluez in še veliko ostale glasbe a za športne aktivnosti mi niso ok. Za šport pride v poštev rock, punk, hip hop in elektronika. Torej, agresivnejša, energična glasba.

Ko pa kakšne dobre playliste iščem na internetih, v večini primerov naletim na ta tečna, ultra komercialna skropocala, ki se mi jih ne zdi vredno prenašati na ipod. Kaj pa vi poslušate ob vadbi? Kakšna glasba vam najbolj sede? Vsak predlog pa je seveda dobrodošel in ga bom zelo vesel.

2 thoughts on “Glasbena svežina

  1. Mogoče poskusi brez glasbe – kot izziv :)
    Posušaj naravo, vodo, ptice, svoj notranji glas.

    Malo pobrskaj na YT za “Elliott Hulse” in njegove nasvete glede glasbe za trening.

  2. To je pa kr izziv ja. Na kolesu se gre, sam teka si pa nekak skor ne morem predstavlat :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.