To leto bo leto za zapravljanje. Kolo in fotoaparat. To sta bila cilja za letos. Da se malo okrepim z novostmi in novimi tehnologijami. Že v samem startu sem si rekel, da novega aparata ne kupim dokler z njim ne zaslužim za novega. In res sem se tega tudi držal. Trajalo je nekje dve leti in nabralo se je dovolj, da sem si lahko privoščil Nikon D7000. Sedaj aparat niti ni več novost a so njegove karakteristike še vedno zavidanja vredne. Meje med amaterskim in pro svetom se počasi zlivajo v eno. Zanj sem zaslužil izključno samo s stock fotografijo. Super! Res je super, če imaš hobi, ki ti pokriva stroške za tvoje delovanje. V veselje mi je fotografirati in v izredno veselje mi je, da s tem še zaslužim za novo opremo. Povsod bi moralo biti tako. Bilo je kar težko. Velikokrat me je mikalo, da bi denar dvignil in ga namenil čemu drugemu. Ampak tega nisem storil. D3000 je vsekakor bil čudovit fotoaparat, še posebej za prvi DSLR aparat, saj je namenjen začetnikom. Lastil sem si ga nekaj več kot dve leti. Preden sem se spravil pisati tale zapis sem tuhtal kaj bi sploh napisal. O tehnikalijah in raznih podrobnih testih ne bom, ker je tega na spletu res ogromno. Ko sem prijel škatlo v roke sem čudil, da je to korak naprej. Fotografiranje mi ga je dalo. Ni ga lepšega občutka kot takrat, ko takšno zadevo počasi spravljaš iz škatle.

Nikon D7000
Nikon D7000

Avtomatike sem se že v samem statu izogibal in sem se trudil vedno čim več igrati in odločati sam, ne pa aparat. Na začetku je padalo ogromno slik. Res ogromno. Aparat je odlično služil in še danes menim, da je aparat odličen za potovanja. Je majhen in lahek. Super za na pot. D7000 je občutneje težji in večji, seveda pa tudi občutneje zmogljivejši. Poleg D3000 bodyja sem dobil še kit objektiv Nikkor 18-55 VR. Univerzalni, stabiliziran objektivček namenjen začetnikom. Osebno mi je bil precej dober. Sicer svetlobno ne ravno močan a se je dalo z njim kaj narediti. Še stock fotografijo sem na začetku delal z njim in tudi nekaj zaslužil. Objektiv je lahek in precej majhen, glede na to, da je univerzalen. Osebno nikoli nisem videl potrebe po tele objektivih. Vedno sem raje prišel bližje stvarem, jih občutil in slikal. Idealno območje zame bi bilo nekje od 10mm pa nekje tja do 100mm. Več ne potrebujem za moje potrebe. Ko sem kupoval D7000 je bil kit objektiv kar mamljiv ampak sem se mu odrekel. Niti ne toliko zaradi denarja ampak zaradi tega, ker sem s svojo Sigmo 17-70 macro izredno zadovoljen. To je do sedaj edini objektiv, ki sem ga dokupil. Rabljen. Za enkrat ne čutim potrebe po drugem. Razen morda po klasičnih 50mm 1.8. Ta pride na vrsto kmalu. Ali pa morda 35mm 1.8. Toliko svetlobne moči pride vedno prav.

Spomnim se, ko sem s svojim D3000 slikal koncert, ki se je dogajal ponoči. ISO mi je delal kar precej problemov saj so fotografije hitro zasičene z šumom. Ko sem imel ISO na 1600 je bila že precej katastrofa. Črno ozadje je zadevo le še dodatno poudarilo. To je eden od razlogov za nakup D7000. Nudi širok ISO spekter, tja do 6400 in ga je možno podaljšati celo tja do 25,600!!! Pri 6400 je slika še precej uporabna, barve in detajli še dobro ohranjeni. Komaj čakam, da ga testiram na kakšnem koncertu. V kombinaciji z 50mm 1.8 ali celo 1.4 je zadeva že sanjska. Nudi 39 točk ostrenja z možnostjo AF 3D ostrenja! Aparat je super odziven. Spomnim se kako je D3000 kašljal, ko sem delal daljše ekspozicije, tam nad 15 sekund na primer. D7000 fotografijo izpljune takoj. Velika prednost je tudi 100% pokritost iskala. Eden izmed razlogov za nakup je tudi možnost snemanja Full HD videa. Testiral in deluje čudovito. Že dolgo časa si želim delati time lapse filme. Sedaj to lahko saj ima aparat že vgrajen sistem za time lapse. Aparat je veliko primerjan z pro bratom D700. Seveda ne vem koliko je na tem resnice, ker z D700 nisem imel nobenih stikov a glede same konfiguracije se bi kar strinjal. D7000 se tudi v rokah drži konkretno. Lepo paše v roko in daje občutek masive, kvalitete.

Za stock fotografijo bo torej res super stroj. Vedno sem si predstavljal kako super bi bilo, če bi aparat lahko priklopil na računalnik in v živo gledal kaj se vidi skozi objektiv. Tako bi imel veliko več udobja pri postavitvi kompozicije. Sedaj to lahko! TO MI DELI! Programček Sofortbild mi to omogoča. Še več! Omogoča mi celo nadzor nastavitev aparata kar preko računalnika. Torej sedaj lahko sestavim celotno kompozicijo in jo sproti spremljam na monitorju. Za stock fotografijo si več ne morem želeti (no, seveda lahko ampak …). Tudi v makro svetu izredno uporabno. Ostrenje deluje hitro in natančno. Pri stock fotografiji je pomembno, da je čim manj šuma, oziroma, da ga ni. Sedaj bom lahko ISO morda tudi zvišal malce višje od klasičnih 100 in bodo slike še vedno odlične.

Seveda sem malce preveril tudi kar se tiče avtomatike. Ta deluje odlično. Naredil sem test par pred nastavljenih programov kot so na primer portret, hišni ljubljenčki, zabava … Povsod se je odrezal čudovito. Presenetil me je tudi kar se tiče ravnovesja beline. Avto WB deluje zares odlično. Aparat se pri mešani svetlobi odreže odlično. Nudi pa seveda tudi ročno nastavljanje izravnave beline. Tudi to bom ogromno potreboval. D7000 ima tudi občutno več funkcijskih gumbov in možnih kombinacij v primerjavi z D3000. Vse nujne nastavitve in tudi ne toliko nujne so vedno pri roki z kontrolo nad različnimi kombinacijami tipk. Meni nudi ogromno nastavitev. Baterija kot že pri D3000, drži res dolgo. Ko sem D7000 dobil sem ga nekje 3 dni konstantno žulil po rokah, ogromno uporabljal flash in je baterija držala. Razmišljam še o nakupu gripa, ki se ga iz Kitajske dobi za zelo spodobne denarje.

Ne bom več. Z aparatom sem več kot zadovoljen in ne dvomim v to, da bom z njim naredil ogromno dobrih fotografij. Stock fotografiji pa se bom še bolj posvetil saj so sedaj možnosti še večje. Za potovanja ne vem, če je ravno primeren saj je kar precej težak in velik, ampak na izlete, ki bodo nepozabni bo sigurno vedno potoval poleg. Kot sem omenil se bom sedaj poskušal osredotočiti še na koncertno fotografijo. V teh dneh bom izdeloval tudi time lapse videe. Posnel pa bom lahko tudi nemalo kateri dogodek saj aparat nudi video snemanje. Aparat je torej več kot dovolj vsakemu naprednejšemu amaterju. Upal bi trditi tudi da je dovolj v pro svetu, kot backup kamera. Razna testiranja pa bom z vami delil s časom, ko bo do teh prišlo naravno :). Fotografij, ki bodo posnete z njim pa boste lahko videli v prihodnosti ogromno, saj jih bom delil tu, na blogu.

Ta aparat je bila prva želja, ki sem jo imel namen realizirati v letu 2012. Naslednja je novo kolo! Mislim, da se to obeta že v kratkem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.