Oni dan me je prijela rahla paranoja, ko je na mojem strežniku – tistemu na podstrešju – zastokal disk in sem bil več ali manj prepričan, da sem izgubil vse svoje fotografije. Skozi leta se je teh nabralo za nekje slabih sto giga, peljejo pa me nazaj tudi do leta 2006. Disk sem k sreči usposobil in do katastrofe ni prišlo. Sicer en sam crknjen disk katastrofe niti nebi smel predstavljati po zaslugi RAID-a. Ampak nikoli ne veš, elektronika ti jo vedno lahko zagode. Še posebej, ko imaš vse hranjeno na starih, preteranih diskih. Ljudje temu ključnemu delu opreme pogostokrat dajemo premalo pozornosti. Do takrat, ko je prepozno… Potem je na vrsti panika in jokanje ter preklinjanje. In kot pravijo: »Bolje preventiva kot kurativa«. Ker mi fotografije veliko pomenijo, jih nikakor ni smotrno pustiti ležati samo na domačih diskih ter slepo verjeti, da ne more iti nič narobe.

Iskal sem ugodnega ponudnika, ki nudi backup/storage storitve z dosti kapacitete in za pošteno ceno. Seveda pa med tem ne smejo pozabiti na varnost, sinhronizacijo s telefonom, aplikacijskega vmesnika, ki je podprt na večih operacijskih sistemih, rsync… Amazon cloud storage me je prepričal s svojo ugodno ponudbo za dobrih $11 na leto: neomejena kapaciteta, z možnostjo hranjenja fotografij vseh formatov, dimenzij in velikosti; ja, tudi raw (nef). Pomembno pa je tudi, da fotografij ne kompresirajo ali kakorkoli uničujejo s tem, da bi se privarčevalo na kapaciteti. Ker nudijo tri mesece brezplačne uporabe s popolno funkcionalnostjo, so me hitro prepričali. V varnost datotek sem precej prepričan in me glede tega ne daje paranoja, še manj pa pestijo zarotniške misli kako sem sedaj ovca in me ima NSA pod nadzorom in si me lastijo :). Sicer hranjenje v oblaku včasih res porodi kakšen pomislek, še posebej od Dropbox-ovega incidenta dalje, ampak jebi ga, nič na svetu ni zares 100%. Še najmanj pa tvoj cenen domači trdi disk in PC z krekanimi Windowsi katere uporabljaš, med tem, ko te internet manično obstreljuje z raznim spamom.

Kmalu so me prepričali tako dobro, da sem paket razširil na neomejeno storage storitev, ki omogoča hranjenje praktično vseh tipov datotek. Sedaj poleg fotografij hranim še video in številne druge formate. Med drugim se dnevno izvaja tudi popolno arhiviranje strežnika na katerem gostim tale blog. Arhiviranje Linux strežnika sem uredil s pomočjo čudovitega softvera rclone. Za instalacijo, konfiguracijo in uporabo rclone-a je potrebno biti malce geeka, ampak gre. Cena za neomejen paket pa je nekje slabih $60 letno. Sedaj lahko do vseh datotek varno dostopam iz katerekoli naprave. Tudi spletni vmesnik je super narejen. Priporočam Amazon cloud storage.

Med pregledom in prenosom vseh datotek pa sem naletel še na tale svoj prvi video, ki sem ga naredil s svojim Nikonom D7000 – očitno me je čas malo povozil, a je aparat še vedno več kot odličen. Testno. Med drugim tudi z namenom učenja uporabe Adobe Premiere pro. Rad imam testenine, rad imam fotografijo, takrat pa me je ravno nekaj peklo še okoli videa in je nastalo tole.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.