December je tisto obdobje v letu, ko sta ob večerih več ali manj na izbiro le bife ali pa kavč in TV. Pa seveda račualo. Zima je tisti čas, ko pogledam ogromno filmov in serij, pa tudi kakšno knjigo preberem. Pred časom sem si obljubil, da se ne lotim več novih serij in bom ostal s tisto eno ali dvema, ki ju spremljam že nekaj časa. Če vino z leti postaja boljše in žlahtnejše, ne moremo enako reči za večino serij. Tudi tokrat bom eno od njih prenehal gledati saj je tako kot velika večina njih, s časom postajala vedno slabša. Do te točke, da mi je s svojim ponavljanjem in dolgovezenjem pričela iti na živce. Govorim o The walking dead. Do pred kratkim mi je tako ostal le še Game of Thrones. Na priporočilo prijatelja pa sem se oni dan lotil še The Man in the High Castle. Odlična serija! Toplo priporočam. Zgodba temelji na dejstvu, da drugo svetovno vojno zmagajo sile osi. Natančneje, zaveznici Japonska in Nemčija. Že samo to je dovolj, da ti firbec ne da miru in je treba pogledati vsaj prvi del. Poskusite, dajte domišliji prosto pot. Kako bi svet danes zgledal v kolikor bi zmagale sile osi.

In potem sem iz dveh zanesljivih virov dobil še priporočilo za Narcos. Sprva sem mislil, da imam za enkrat dovolj, nimam časa še za eno. Ampak bodimo odkriti. Kaj pa je tista urica zvečer? Dejstvo je, da nikoli ni le ena ura. Če imaš na voljo celo sezono, se bo ogled zelo verjetno zavlekel pozno v noč. Tudi tokrat je bilo tako. Torej, Narcos. S kokainom nimam omembe vrednih izkušenj, niti jih nimam želje imeti. O njem ne vem veliko, še manj pa o samem prekupčevanju in zgodovini. Vedel sem kdo je Pablo Escobar in kaj je bilo njegovo poslanstvo, nisem pa poznal zgodbe za vso zgodbo. Pred leti sem gledal dokumentarec Cocaine Cowboys, ki iz vidika očividcev in vpletenih, precej nazorno opiše obdobje kokainskih invazij v osemdesetih. Malo se zamisliš, ko ti kerlc razlaga, da je služil v enem dnevu več denarja kot ga bomo jaz in moja celotna družina, pa še kdo zraven,  zmožni spraskati v svojem celem življenju. Sicer pa se dokumentarec osredotoča bolj na dogajanje v Ameriki, največ Miami, ki je bil epicenter narko norije. Fajn za pogledati.

Narcos pa je serija, ki je osredotočena predvsem na delovanje Pabla Escobarja in Medellín narko kartela. Na obdobje njegovega vzpona in – predvidevam, da tudi – njegovega padca. Lotijo se tudi Pablovega osebnega, intimnega življenja. Koliko je bila zgodba s strani zahoda napihnjena in prirejena, ne vem, ker je sam ne poznam. Ne dvomim pa, da je v njej moč najti tudi nekaj klasičnega Ameriškega napihovanja. Definitivno je res, da je šlo za kupe kroničnih psihopatov in sociopatov, narcisov, brez vsake prave časti in sočutja. Vodil jih je le pohlep, in izključno pohlep. Takšna je zgodba, ko se iz revščine dvigneš do meje, ko ti državi diktiraš kako in kaj. Ko si tako daleč, da se s predsednikom pogajaš, odgovornost za katero kriminalno dejanje si pripravljen privzeti in si zgradiš tudi svoj zapor do katerega policija nima dostopa, saj si priskrbiš svoje varnostnike. Cel kup takšnih nepojmljivih absurdov.

V zgodbice kolumbijskega Robin Hooda za katerega je nekaj časa veljal Escobar, ne verjamem. Seveda je delil kupe denarja med reveže, ampak je šlo le za odlično manipulacijo z reveži v želji, da prodre v politiko. Jap, v politiko! Ne dvomim, da še danes obstajajo teorije zarote kakšna dobričina je bil in, da je imel le dobre namene. Šlo je za pohlep. Veljalo je le “plata o plomo”. Kolumbija je bila zaradi Medellín narko kartela, oziroma predvsem zaradi Escobarja, praktično v civilni vojni. Terjala je nešteto nedolžnih žrtev, ki jih je povzročil neskončen pohlep kokainskih oligarhov. Izjemno temni časi za to državo. Celotno mašinerijo, ki je dopuščala takšno stanje v državi pa je poganjala seveda tudi nam, Slovencem zelo dobro znana, korupcija. Kako je danes ne vem, ampak kolikor mi je znano iz gostilniških debat, še vedno ogromno kokaina izvira prav iz Kolumbije, poleg kave seveda.

Če iščete nekaj novega razvedrila ob večerih, če se vam gleda kakšne nove serije, potem mislim, da z Narcos ne morete zgrešiti saj je res na nivoju. Odlično producirano, zgodba, ki temelji na resničnih dogodkih, super igralska zasedba. Serija tipa Breaking bad, Boardwalk empire. Všeč mi je tudi, da se velik del serije govori v njihovem domačem jeziku, torej Španščini. Doda seriji tisti pravi filing in karakter. Več pa ne smem govoriti, da ne bom komu pokvaril ogleda.

Plata o plomo!

P.S: Nenormalno mi je všeč štiklc iz uvodne špice. Če koga zanima … Rodrigo Amarante – Tuyo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.